Sllovakia kërkon falje për sterilizimin e detyruar të grave rome

Sllovakia kërkon falje për sterilizimin e detyruar të grave rome

Qeveria sllovake kërkoi zyrtarisht falje të mërkurën për sterilizimin e detyruar të grave të komunitetit rom për dekada me radhë.

Koalicioni qeverisës lëshoi ​​një deklaratë duke dënuar shkeljet e të drejtave të njeriut dhe duke u kërkuar falje të prekurve.

Numri i saktë i grave që u sterilizuan nuk dihet, por vlerësohet se disa mijëra gra janë prekur, sipas Andrea Boutskova, komisionerja e qeverisë për çështjet e pakicave rome. 

Sipas qeverisë, sterilizimet e detyruara u kryen nga viti 1966 deri në vitin 1989 për të zvogëluar popullsinë minoritare.

Por edhe pas rënies së të ashtuquajturit socializëm ekzistues, qeveria pranon se midis viteve 1990 dhe 2004 ishte e paligjshme që klinikat dhe maternitetet të bënin presion ndaj pakicave që të pranonin sterilizimin pas lindjes së fëmijëve.

Grupet e të drejtave të njeriut dhe Këshilli i Evropës kanë kërkuar prej vitesh që Bratislava të pranojë abuzimet sistematike të të drejtave të njeriut të kryera kundër anëtarëve të pakicës rome dhe të ofrojë kompensim.

Komisionerja e Këshillit të Evropës për të Drejtat e Njeriut, Dunja Mijatović, përshëndeti faljen publike të qeverisë sllovake,  duke e konsideruar një hap të parë të rëndësishëm. 

Megjithatë, ajo i kërkoi Sllovakisë të ngrejë një mekanizëm më të shpejtë për kompensimin e viktimave.

EMISIONET