Shkencëtarët kapin momentin kur vrima e zezë supermasive "ha" një yll

Shkencëtarët kapin momentin kur vrima e zezë supermasive

Shkencëtarët në NASA kanë kapur një vrimë të zezë supermasive duke ngrënë një yll. 

Nëpërmjet teleskopit Hubble, ata panë vrimën e zezë supermasive duke e kthyer një yll në atë që dukej si një donut i madh, përpara se ta gëlltitnin të gjithë.

Procesi tepër i rrallë quhet "ngjarja e ndërprerjes së baticës" dhe sipas NASA-s, është një nga gjërat më komplekse dhe më të dhunshme që dihet të ndodhë në universin tonë.

Një vrimë e zezë është një yll që është shembur nga brenda nën presionin e peshës së vet, me dritën që nuk mund të shpëtojë falë tërheqjes së pamasë të gravitetit.

Megjithatë, kjo nuk është hera e parë që kapet një ngjarje si kjo.

Më shumë se 100 ngjarje të ndërprerjes së baticës janë vëzhguar nga shkencëtarët, duke përfshirë një në vitin 2021 që shkencëtarët e NASA-s vunë re të ndodhte në një galaktikë tjetër.

Megjithatë, ndryshimi këtë herë është se Hubble vëzhgoi se ndodhte në dritën ultravjollcë (UV), në krahasim me dritën me rreze X.

Shkencëtarët kapin momentin kur vrima e zezë supermasive

EMISIONET