Shkatërrohet karteli që kontrollonte 1/3 tregtisë së kokainës në Europë, 49 arrestime në Spanjë, Holandë e Azi

Shkatërrohet karteli që kontrollonte 1/3 tregtisë së

Midis 8-19 Nëntorit, disa operacione të koordinuara në të gjithë Evropën dhe Emiratet e Bashkuara Arabe (EBA), duke synuar si qendrën e komandës dhe kontrollit ashtu edhe infrastrukturën logjistike të trafikut të drogës në Evropë.

Gjatë këtij hetimi janë arrestuar gjithsej 49 të dyshuar. Trafikantët e drogës të konsideruar si objektiva me vlerë të lartë nga Europoli ishin bashkuar për të formuar atë që njihej si një "Super kartel" që kontrollonte rreth një të tretën e tregtisë së kokainës në Evropë.

Këto arrestime janë kulmi i hetimeve paralele të zhvilluara në Spanjë, Francë, Belgjikë, Holandë dhe Emiratet e Bashkuara Arabe me mbështetjen e Europolit për aktivitetet e këtij rrjeti kriminal të përfshirë në trafikun në shkallë të gjerë të drogës dhe pastrimin e parave.

Shkalla e importit të kokainës në Evropë nën kontrollin dhe komandën e të dyshuarve ishte masive dhe mbi 30 ton drogë u sekuestruan nga forcat e rendit gjatë hetimeve.

Autoritetet e zbatimit të ligjit pjesëmarrës në këto opoeracione ishin:

Spanjë: Garda Civile (Guardia Civil)

Francë: Policia Kombëtare (Police Nationale – OFAST)

Belgjikë: Policia Gjyqësore Federale e Brukselit (Federale Gerechtelijke Politie Brussel/Police Judiciaire Fédérale de Bruxelles), Policia Gjyqësore Federale Antëerp (Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen)

Shkatërrohet karteli që kontrollonte 1/3 tregtisë së

Holandë: Divizioni Kombëtar i Hetimeve Kriminale të Policisë Kombëtare dhe Njësia Policore e Roterdamit (Nationale Politie - Dienst Landelijke Recherche en Eenheid Rotterdam)

Emiratet e Bashkuara Arabe: Ministria e Brendshme, Forca e Policisë së Dubait

Shtetet e Bashkuara: Administrata Amerikane e Zbatimit të Drogës

Të arrestuarit ishin përkatësisht në:

Spanjë: 13 arrestime + 2 objektiva me vlerë të lartë të arrestuar në Dubai

Francë: 6 arrestime + 2 objektiva me vlera të larta arrestohen në Dubai

Belgjikë: 10 arrestime

Holandë: 14 arrestime në 2021 dhe 2 objektiva me vlerë të lartë të arrestuar në Dubai

Në kuadrin e aktiviteteve të inteligjencës që po zhvillohen me homologët e tij operacionalë, Europol zhvilloi informacione të besueshme në lidhje me një kartel të trafikut të drogës që furnizonte Evropën me kokainë. Objektivat kryesore, të cilët përdorën komunikime të koduara për të organizuar dërgesat, u identifikuan nga autoritetet pjesëmarrëse.

Europol që atëherë ka organizuar takime të shumta koordinuese në 2 vitet e fundit, me qëllim që të bashkojë vendet e ndryshme që punojnë në të njëjtat objektiva për të krijuar një strategji të përbashkët për të rrëzuar të gjithë rrjetin. Më shumë se 10 takime operacionale u zhvilluan në Europol gjatë kësaj periudhe.

Përveç kësaj, Europolit i është ofruar zhvillimi dhe analiza e vazhdueshme e inteligjencës për të mbështetur hetuesit në terren. Gjatë aksionit, Europol lehtësoi koordinimin në kohë reale midis të gjithë partnerëve të përfshirë, duke siguruar vendime të shpejta taktike për të përshtatur strategjinë sipas nevojës.

Shkatërrohet karteli që kontrollonte 1/3 tregtisë së

Eurojust ofroi mbështetje gjyqësore ndërkufitare për autoritetet franceze dhe belge në lidhje me shtatë arrestime në të dy vendet dhe organizoi katër takime koordinuese për t'u përgatitur për këto veprime

Kjo goditje e koordinuar dërgon një mesazh të fortë për kriminelët që kërkojnë strehim nga forcat e rendit.

Më herët në shtator, Europol dhe Ministria e Brendshme e Emirateve të Bashkuara Arabe ndërmorën një hap të rëndësishëm në rritjen e bashkëpunimit të tyre. Një marrëveshje u nënshkrua midis të dyve, duke lejuar oficerët e zbatimit të ligjit të Emirateve të Bashkuara Arabe të vendosen në selinë e Europolit në Holandë.

Shkatërrohet karteli që kontrollonte 1/3 tregtisë së

Një oficer nga Ministria e Brendshme e Emirateve të Bashkuara Arabe i është bashkuar tashmë rrjetit të më shumë se 250 oficerëve ndërlidhës nga mbi 50 vende dhe organizata me një përfaqësi të përhershme në Europol.

Kjo qasje unike ndaj bashkëpunimit ndërkombëtar policor e ka pozicionuar Europolin si vendin ku shfaqet inteligjenca vendimtare me forcat e zbatimit të ligjit nga vendet në mbarë botën që punojnë krah për krah për të luftuar rrjetet kriminale më të rrezikshme.

EMISIONET