Njerëzit mund të kuptojnë shenjat që përdorin shimpazetë për të komunikuar

Njerëzit mund të kuptojnë shenjat që përdorin

Njerëzit kuptojnë "shenjat" ose gjestet që përdorin shimpanzetë për të komunikuar me njëri-tjetrin.

Ky është përfundimi i një studimi, në të cilin vullnetarët përkthyen gjestet e majmunit. Ajo u krye nga studiues në Universitetin St Andrews.

Ajo sugjeron që paraardhësi i fundit i përbashkët që ndamë me shimpanzetë përdorte gjeste të ngjashme dhe se këto ishin një "pikënisje" për gjuhën tonë.

Gjetjet janë publikuar në revistën shkencore PLOS Biology.

Studiuesja kryesore, Dr Kirsty Graham nga Universiteti St Andrews shpjegoi: "Ne e dimë se të gjithë majmunët e mëdhenj - shimpanzetë dhe bonobos - kanë një mbivendosje prej rreth 95% të gjesteve që përdorin për të komunikuar.

"Pra, ne kishim tashmë një dyshim se kjo ishte një aftësi e përbashkët  që mund të kishte qenë e pranishme në paraardhësin tonë të fundit të përbashkët. Por ne jemi mjaft të sigurt tani që paraardhësit tanë do të kishin filluar të bënin gjeste dhe se kjo ishte e bashkuar në gjuhë."

Ky studim ishte pjesë e një misioni të vazhdueshëm shkencor për të kuptuar këtë histori të origjinës së gjuhës duke studiuar me kujdes komunikimin tek 'kushërinjtë' tanë më të afërt të majmunëve.

Ky ekip studiuesish ka kaluar shumë vite duke vëzhguar shimpanzetë e egra. Ata zbuluan më parë se majmunët e mëdhenj përdorin një "leksikon" të tërë prej më shumë se 80 gjestesh, secili duke përcjellë një mesazh te një anëtar tjetër i grupit të tyre.

Mesazhet si një goditje në gojë do të thotë "më jep ushqim", grisja e shiritave nga një gjethe me dhëmbë është një gjest i shimpanzesë flirtimi.

Njerëzit mund të kuptojnë shenjat që përdorin

EMISIONET