SHBA/ Vendi në alarm, zjarri kërcënon pemët më të mëdha në botë

SHBA/ Vendi në alarm, zjarri kërcënon pemët më të

Një zjarr që po përhapet në Kaliforni po kërcënon kurorën më të madhe të sekuojave gjigante në Parkun Kombëtar Yosemite.

Zjarri në Washburn është dyfishuar në përmasa gjatë 24 orëve të fundit dhe tani raportohet të ketë djegur 1,591 hektarë.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Zjarrfikësit po punojnë në terrene të vështira për të mbrojtur disa nga pemët më të mëdha dhe më të vjetra të drurit të kuq në botë.

Banorët dhe kampistët pranë zjarrit janë evakuuar dhe tymi i dendur ka përkeqësuar cilësinë e ajrit të rajonit dhe ka errësuar pamjet piktoreske të parkut.

Zjarri, i cili filloi më 7 korrik, kërcënon të paktën 500 sekuoja gjigante në Mariposa Grove, duke përfshirë gjiganten e famshme Grizzly, e cila mendohet të jetë rreth 3,000 vjet e vjetër.

Për momentin asnjë prej tyre nuk është shkatërruar nga zjarri.

Departamenti i zjarrit dhe menaxhimit të aviacionit Yosemite tha se po mbronte në mënyrë aktive korijen duke ngritur një sistem spërkatës për të rritur lagështinë rreth pemëve dhe duke hequr karburantet e mundshme nga vendi.

SHBA/ Vendi në alarm, zjarri kërcënon pemët më të

Shkaku i zjarrit është ende duke u hetuar. Zyrtarët e zjarrfikësve thonë se moti i ngrohtë dhe i thatë po vështirëson kontrollin e flakëve.

Sekuojat gjigante janë disa nga pemët më të mëdha në planet. Më e madhja është 83 metra e gjatë dhe mbi 11 metra në diametër.

Jetëgjatësia e tyre e jashtëzakonshme - ata mund të jetojnë deri në rreth 3000 vjet - gjithashtu i bën ata ndër gjallesat më të vjetra në Tokë.

Mariposa Grove mban një vend historik në historinë amerikane si zona e parë piktoreske natyrore që mbrohet nga qeveria federale për "përdorim publik, vendpushim dhe rekreacion". Legjislacioni u nënshkrua nga Presidenti Lincoln në 1864.

Vitin e kaluar, mijëra sekuoja gjigante u shkatërruan nga zjarret pyjore në Kaliforni.

Zyrtarët thonë se më shumë se 35,000 zjarre kanë rënë në të gjithë SHBA-në deri më tani këtë vit, që është shumë mbi mesataren.

EMISIONET