SHBA - Kongresi shmang mbylljen e qeverisë në marrëveshjen e minutës së fundit

SHBA - Kongresi shmang mbylljen e qeverisë në marrëveshjen e

Qeveria amerikane ka shmangur një mbyllje federale pasi Dhoma dhe Senati ranë dakord për një marrëveshje financimi afatshkurtër, sipas BBC.

Një projektligj që siguron financim deri më 17 nëntor mori mbështetjen e shumicës demokratike dhe u nënshkrua në ligj nga presidenti Joe Biden disa minuta përpara afatit.

Megjithatë, ai përjashton çdo ndihmë të re për Ukrainën si një goditje për demokratët, për të cilët kjo ishte një kërkesë kryesore.

Kryetari republikan i Dhomës së Përfaqësuesve Kevin McCarthy e paraqiti projektligjin në kundërshtim me linjat e ashpra në partinë e tij.

Senati me shumicë demokratike votoi me 88 vota pro dhe nëntë kunder për të kaluar masën për të shmangur mbylljen e katërt të pjesshme të qeverisë federale në një dekadë, duke ia dërguar projektligjin presidentit Joe Biden, i cili e kthehu atë në ligj përpara afatit të fundit të orës 12:01 të mëngjesit.

McCarthy u tërhoq nga këmbëngulja e palëve të vijës së ashpër që çdo projektligj të kalojë në Dhomën e Përfaqësuesve vetëm me vota republikane, një ndryshim që mund të bëjë që një nga anëtarët e tij të ekstremit të djathtë të përpiqet ta largojë atë nga roli i tij drejtues.

Dhoma e Përfaqësuesve votoi me 335 vota pro dhe 91 kundër për të financuar qeverinë deri më 17 nëntor, me më shumë demokratë sesa republikanë që e mbështesin atë.

Kjo lëvizje shënoi një ndryshim të thellë nga fillimi i javës, kur një mbyllje dukej krejtësisht e pashmangshme.

Një mbyllje do të nënkuptonte që shumica e 4 milionë punonjësve të qeverisë nuk do të paguheshin, pavarësisht nëse punonin apo jo, dhe gjithashtu do të mbyllnin një sërë shërbimesh federale, nga Parqet Kombëtare deri te rregullatorët financiarë.

Agjencitë federale kishin hartuar tashmë plane të detajuara që përcaktonin se cilat shërbime do të vazhdonin të funksiononin, të tilla si kontrolli i aeroportit dhe patrullimet kufitare, dhe çfarë duhet të mbyllet, duke përfshirë kërkimin shkencor dhe ndihmën ushqimore për shtatë milionë nëna të varfra.

“Populli amerikan mund të marrë frymë lehtësisht, nuk do të ketë një mbyllje me vendim të qeverisë”, tha kreu i shumicës demokrate në Senat, Chuck Schumer pas votimit.

“Demokratët kanë thënë që nga fillimi se e vetmja zgjidhje për të shmangur një mbyllje është dypartiaku dhe ne jemi të lumtur që kryetari McCarthy më në fund e ka dëgjuar mesazhin tonë”, shtoi ai.

EMISIONET