Roja bregdetare spanjolle gjen emigrantët poshtë anijes, kishin udhëtuar aty për 11 ditë

Roja bregdetare spanjolle gjen emigrantët poshtë anijes, kishin

Tre emigrantët janë gjetur të ulur në timonin ujor e një anijeje pasi ajo përfundoi një udhëtim 11-ditor nga Nigeria, thonë autoritetet spanjolle.

Një foto e shpërndarë nga roja bregdetare tregon burrat të ulur në timonin ujor në skajin e cisternës së naftës, me këmbët e tyre më pak se një metër larg ujit.

Ata u dërguan në spital në destinacionin e cisternës në Gran Canaria dhe u trajtuan për dehidrim të moderuar. Është e paqartë nëse ata e kaluan të gjithë udhëtimin duke u ulur në timon.

Althini II me flamur maltez mbërriti në Las Palmas, Gran Canaria, nga qyteti më i madh i Nigerisë Lagos - një udhëtim prej më shumë se 2,700 milje detare - sipas të dhënave të mbledhura nga faqet e internetit të gjurmimit detar.

Kjo nuk është hera e parë që strehëtarët janë gjetur në timonët ujorë, të cilët janë pendë të mëdhenj si teh që gjenden nën anije dhe përdoren për drejtim.

Një djalë 14-vjeçar, i cili gjithashtu udhëtoi nga Lagos në Gran Canaria në vitin 2020, i tha gazetës El Pais se ai e kaloi të gjithë udhëtimin 15-ditor në timonin e një cisternë të madhe karburanti.

Ai u shtrua në spital pas mbërritjes, pasi mbijetoi me ujë të kripur dhe duke fjetur me radhë në një vrimë mbi timon me burrat e tjerë me të cilët po udhëtonte.

"Ne ishim shumë të dobët. Unë kurrë nuk e imagjinoja se mund të ishte kaq e vështirë." tha ai.

Në një incident tjetër po atë vit, katër burra u gjetën në timonin e cisternës norvegjeze të naftës, Champion Pula, pasi ajo kishte udhëtuar nga Lagos në Las Palmas. Raportet e asaj kohe thanë se burrat u fshehën në një dhomë pas timonit gjatë 10 ditëve në det.

Numri i emigrantëve që kalojnë me varka nga Afrika perëndimore në Ishujt Kanarie në pronësi spanjolle është rritur ndjeshëm vitet e fundit.

Udhëtimet janë të gjata, të rrezikshme dhe vdekjeprurëse. Në vitin 2021, Organizata Ndërkombëtare e OKB-së për Migracionin (IOM) regjistroi 1,532 vdekje në rrugë.

EMISIONET