“Riparoni një padrejtësi”, Franca kërkon pyjet nga Gjermania 

“Riparoni një padrejtësi”, Franca kërkon pyjet nga

“Riparoni një padrejtësi”: dy bashkitë e Lorenës duan të rikuperojnë 2000 hektarë pyje të ndara nga Gjermania në 1871.

Humbje të ardhurash për këto fshatra që po përballen me vështirësi buxhetore. Në buzë të një shtegu pyjor Vosges, dy shënues të matur, të gërryer nga koha. Njëra është e gdhendur me një “D”, për “Deutschland”.

Këto gjurmë shënuan kufirin midis perandorisë së Uilliam i dhe Francës së Napoleonit III, të mundur në 1871 nga fqinji i saj lindor, i cili më pas aneksoi Alzasën dhe një pjesë të Lorenës. “këto janë pyjet që na përkisnin një shekull e gjysmë më parë”, thotë kryetari i bashkisë së Raon-sur-Plaine.

Prej vitesh banorët e kësaj zone po përpiqen të rimarrin këtë hapësirë pyjore por një gjë e tillë kurrë nuk është bërë e mundur për shkak të një neni të pandryshuar në traktatin e Frankfurtit të nënshkruar në vitin 1871. Betja ligjore e këtyre banorëve vijon prej më shumë se 20 vitesh por ende nuk kanë arritur të rimarrin tokat e tyre.

EMISIONET