Republika Çeke nuk do të japë viza për dezertorët rusë

Republika Çeke nuk do të japë viza për dezertorët

Republika Çeke nuk do të lëshojë viza humanitare për rusët që ikin nga vendi i tyre për të shmangur rekrutim të shpallur nga Presidenti Vladimir Putin, tha sot ministri i Jashtëm çek Jan Lipavsky.

Shumë rusë duket se duan të largohen nga vendi i tyre pasi Putin njoftoi të mërkurën rekrutimin e 300,000 personave shtesë për të përforcuar forcat ushtarake ruse që pushtuan Ukrainën më 24 shkurt.

"Unë e kuptoj se rusët po ikin nga vendimet gjithnjë e më të dëshpëruara të marra nga Putin," tha ministri i Jashtëm çek Jan Lipavsky në një deklaratë të marrë nga AFP.

"Por ata që largohen nga vendi i tyre sepse nuk duan të përmbushin një detyrë të vendosur nga shteti i tyre nuk i plotësojnë kriteret për të marrë një vizë për arsye humanitare," theksoi Lipavsky, vendi i të cilit mban presidencën e radhës të BE-së.

Kështu, çekët kanë një qëndrim të ndryshëm në lidhje me dezertorët rusë, krahasuar me vendet e tjera të Bashkimit Evropian, veçanërisht Gjermaninë, e cila sot deklaroi se është e gatshme t'i pranojë ata.

“Kushdo që kundërshton me guxim Putinin dhe për këtë arsye është në rrezik, mund të aplikojë për azil politik në Gjermani”, tha ministrja e Brendshme gjermane Nancy Fesser.

Republika Çeke ndaloi lëshimin e vizave për rusët pas pushtimit të Ukrainës, por më vonë bëri përjashtime në rastet kur kishte arsye humanitare.

EMISIONET