Qindra padi ndaj grupeve të teknologjisë për përmbajtje të dëmshme ndaj fëmijëve në SHBA

Qindra padi ndaj grupeve të teknologjisë për përmbajtje

Disa qindra familje raportohet se kanë paditur grupet më të mëdha të teknologjisë në SHBA, ku thuhet se qëllimisht ekspozojnë fëmijët e tyre ndaj produkteve dhe përmbajtjeve depresive, vetë-lënduese apo të vetëvrasjes.

Taylor Little thotë për rrjetin BBC se ishte e varur prej rrjeteve sociale që prej moshës 12-vjeçare dhe kjo solli disa tentativa vetëvrasjeje dhe vite të tëra me depresion.

Taylor, tashmë 21 vjeçare është ende në krizë identiteti dhe përshkruan kompanitë e mëdha të internetit si “monstra të mëdhenj” që i japin fëmijëve në dorë qëllimisht produkte dëmtuese që krijojnë varësi.

Prandaj ajo dhe qindra familje të tjera po padisin katër kompanitë e mëdha të teknologjisë Meta – zotëruese e Facebook e Instagram – plus TikTok, Google e Snapchat.

Akuzuesit janë familje e shkolla nga e gjitha SHBA, të cilat pretendojnë se platformë janë krijuar qëllimisht për të dëmtuar fëmijët.

Avokatët përmendin rastin e 14-vjeçares së ndjerë britanike Molly Russell si një shembull i dëmeve me të cilat përballen fëmijët në rrjet.

Javën e kaluar familjet morën një mbështetje kur një gjykatë ndaloi që kompanitë të mbrohen me argumentimin e ‘lirisë së fjalës’ për përmbajtjet e tyre të mbrapshta, duke vendosur se platformat nuk janë publikues prandaj nuk mund të përdorin mbrojtje të tillë për përmbajtjet e dëmshme ndaj fëmijëve.

Gjyaktësi vendosi se kompanite nuk kryejnë verifikimet e moshës, apo rregullat e mbrojtjes prindërore.

Taylor, nga Colorado, thotë se rrjetet sociale i kanë mësuar vetë-lëndimin dhe pasigurinë e imazhit, duke kaluar rrjedhimisht në ankth e depresion kronik.

Avokatët përmendnin më tej rastin e 14 vjecares Molly Russell, nga Londra që vrau veten pas ekspozimit ndaj një serie përmbajtjesh negative e depresionuese në Instagram.

Hetimet vendosën se ajo vdiq nga “depresioni dhe efektet negative të përmbajtjeve online”.

Taylor thotë se dhe historia e saj është e ngjashme me këtë.

“Ndjehem me fat që kam mbijetuar. Më thyhet zemra kur dëgjoj për Molly. Tani që e kam kuptuar djallëzinë kam mësuar ta dua jetën, por më parë nuk besoja se do të arrija deri këtu”.

Ajo shton se është e vendosur të vijojë përpara me denoncimet:

“Ata e dinë që fëmijët vdesin me këtë dhe nuk i bëhet vonë. Ata fitojnë para me vdekjet tona”, tha ajo.

EMISIONET