Prezantim i mezipritur nga shefi i ”Boeing” përpara Senatit amerikan

Prezantim i mezipritur nga shefi i ”Boeing” përpara Senatit

Shefi i kompanisë së avionëve ”Boeing”, Dave Calhoun, thirret sot pasdite vonë përpara një hetimi të Senatit të SHBA-së për cilësinë e prodhimit, një seancë dëgjimore e pritur me padurim nga familjet e viktimave të aksidenteve të viteve 2018 dhe 2019, të cilët kërkojnë një fajtor.

Kjo është hera e parë që Calhoun do të merret në pyetje publikisht që nga incidenti i 5 janarit, kur një avion tip ”737 MAX 9” i dorëzuar në tetor te ”Alaska Airlines” humbi një derë me kapak gjatë fluturimit, një mbulesë që bllokonte një dalje nga rezervimi i tepërt.

Sipas raportit paraprak nga Agjencia e Sigurisë së Transportit të Shteteve të Bashkuara (NTSB), disa bulona fiksimi nuk ishin vendosur sërish në vend pas një ndërhyrjeje në linjën e montimit.

Calhoun planifikon të paraqesë “faljen e tij personale” për familjet e viktimave të dy aksidenteve, për të shprehur keqardhjen në emër të grupit për stafin dhe pasagjerët e ”Alaska Airlines” dhe për të marrë edhe një herë përgjegjësinë për situatën.

“Kultura jonë është larg të qenit perfekte, por ne po hedhim hapa dhe po bëjmë përparim”, do të thotë ai sot, së bashku me Howard McKenzie, kryeinxhinieri i ”Boeing”, për shkak se grupi ka përjetuar probleme të prodhimit dhe cilësisë në avionët e tij komercialë (”737 MAX”, ”787 Dreamliner” dhe ”777”) për shumë muaj.

– Premtime “boshe” –

“Është një kulturë që vazhdon t’i japë përparësi fitimeve, të shtyjë kufijtë dhe të injorojë punonjësit e saj”, ka planifikuar të denoncojë senatori demokrat Richard Blumenthal, kryetar i komisionit hetimor në hapje të seancës, duke thënë se premtimet e bëra nga Boeing ishin kthyer në asgjë më shumë se “premtime boshe”.

Duke iu drejtuar drejtpërdrejt Calhoun, ai synon ta qortojë atë për “gërryerjen e kulturës së sigurisë” për “kujdes për aksionerët” (e tij).

Dave Calhoun u emërua CEO i ”Boeing” në fillim të vitit 2020, drejtor i së cilës ai kishte qenë që nga viti 2009, për të kthyer situatën pas dy përplasjeve.

Por, dështimet e grupit përshpejtuan tërheqjen e tij deri në fund të vitit 2024.

Disa auditime dhe hetime, përfshirë një të kryer nga Rregullatori Amerikan i Aviacionit Civil (FAA), në fakt kanë identifikuar probleme dhe mangësi të shumta “mospërputhjeje”, veçanërisht në kontrollin e cilësisë.

Ky komision hetimor ka dëgjuar tashmë, në mes të prillit, katër denoncues.

Ajo publikoi një deklaratë për shtyp sot në mëngjes që përmban elemente të reja të raportuara nga sinjalizues të tjerë, duke u fokusuar në një raport nga Sam Mohawk.

Një punonjës aktual i ”Boeing”, ai pretendon se pjesët e dëmtuara ose të papajtueshme janë renditur gabimisht dhe rrezikohen të instalohen në avionë në Renton, fabrika që prodhon ”737 MAX”.

Një tjetër, i cili mbeti anonim, pretendon se prodhuesi i avionëve ka punuar për të eliminuar inspektimet e cilësisë, duke ia lënë punëtorëve të vetëmonitorojnë.

Ndërsa pret që avionët të kthehen në cilësinë e nevojshme, FAA ka kufizuar shkallën e prodhimit të ”737 MAX”, avionit të saj kryesor.

Calhoun padyshim do të merret në pyetje për “planin gjithëpërfshirës të veprimit” të kërkuar në fund të shkurtit nga FAA për të korrigjuar këto probleme.

– Padi? –

Sipas Departamentit të Drejtësisë, ”Boeing” nuk ka respektuar detyrimet e tij, në bazë të të ashtuquajturës marrëveshje të shtyrë ndjekjeje penale (DPA), e lidhur me këto aksidente, e lidhur më 7 janar 2021 me një periudhë mbikëqyrjeje trevjeçare.

I akuzuar për mashtrim në procesin e certifikimit të ”737 MAX”, ”Boeing” ra dakord të paguante 2,5 miliardë dollarë dhe u angazhua, ndër të tjera, të forconte programin e tij të pajtueshmërisë.

I kërcënuar me akuza penale në një gjykatë federale të Teksasit, grupi kundërshtoi zyrtarisht gjetjet e departamentit javën e kaluar.

Ky i fundit duhet të vendosë nëse do të vazhdojë apo jo përpara datës 7 korrik.

Disa të afërm të viktimave planifikojnë të marrin pjesë në seancën dëgjimore të martën.

Zipporah Kuria, e cila humbi babanë e saj në përplasjen e 10 marsit 2019 në Etiopi, erdhi nga Anglia “për të dëgjuar personalisht se çfarë ka për t’i thënë shefi i Boeing Senatit dhe botës në lidhje me përmirësimet e sigurisë”.

”Por, gjithashtu”, shpjegon ajo në një deklaratë për shtyp nga avokatët e familjeve, ”për të shtyrë qeverinë amerikane që të shpallë ‘Boeing’ dhe menaxherët e saj penalisht përgjegjës për vdekjen e 346 personave”.

EMISIONET