Pas çerek shekulli përpjekjesh, rrëqebulli iberik nuk është në rrezik zhdukjeje

Pas çerek shekulli përpjekjesh, rrëqebulli iberik nuk

Më pak se një çerek shekulli pasi rrëqebulli iberik u konsiderua të ishte shumë pranë zhdukjes, popullatat e tij janë rikuperuar në Spanjë dhe Portugali.

Kështu, statusi i maces së egër zhvendoset nga “i rrezikuar” në “i cënueshëm” në listën e kuqe globale të specieve të kërcënuara.

Ndryshimi i statusit, i shpallur të enjten nga Unioni Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës (ICUN), është rezultat i një përpjekjeje prej dy dekadash nga një koalicion partnerësh, duke përfshirë BE-në dhe qeveritë rajonale dhe kombëtare në Spanjë dhe Portugali si dhe OJQ-të e kafshëve të egra dhe banorët e zonave ku këto kafshë të egra kanë habitatet.

Sipas regjistrimit të fundit, popullsia e rrëqebullit në gadishull është rritur nga vetëm 94 në 2002 në 2021, me shumicën dërrmuese, pothuajse 86%, të gjetur në Spanjë

Numri i Rrëqebullit pardinus ranë shumë gjatë shekullit të 20-të, pasi mijëra prej tyre u vranë për shkak të ligjeve të epokës së Francës për të hequr qafe krijesat që konsideroheshin të dëmshme.

Të tjerët ngordhën për shkak të rënies katastrofike, të shkaktuar nga sëmundjet në popullatat e lepujve që përbëjnë 90% të dietës së rrëqebullit, dhe për shkak të shkatërrimit të habitateve të maceve.

Craig Hilton-Taylor, kreu i njësisë së listës së kuqe në IUCN, tha se "historia e madhe e suksesit" ishte rezultat i iniciativave të kujdesshme, bashkëpunuese për të zgjeruar dhe diversifikuar numrat dhe popullatat e rrëqebullit në zona të ndryshme, për të krijuar numrin e lepujve dhe për të rritur ndërgjegjësimin.

“Gjatë 100 viteve të ardhshme, ndoshta mund të arrijmë që rrëqebulli të rikuperohet plotësisht në zonën e tij vendase,” tha Craig Hilton-Taylor, kreu i njësisë së listës së kuqe në IUCN.

EMISIONET