OKB raporton qindra të akuzuar për raportimin e lajmeve të rreme në Rusi

OKB raporton qindra të akuzuar për raportimin e lajmeve të rreme

Një ekspert i Kombeve të Bashkuara për të drejtat e njeriut tha se të paktën 295 persona janë akuzuar ose dënuar në Rusi që nga viti i kaluar për raportim të dyshuar të lajmeve të rreme ose diskreditim të forcave të armatosura.

Në Rusi, të gjitha shpalljet kundër luftës ose për paqen me Ukrainën janë të ndaluara, shkruante në një raport bullgarja Mariana Katzarova, e cila është raportuese speciale e OKB-së për situatën e të drejtave të njeriut në Rusi që nga viti 2022.

Ajo prezantoi sot gjetjet e saj në Gjenevë.

Katzarova përmend, ndër të tjera, kritikun e Kremlinit, Ilya Yashin, i cili u dënua me tetë vjet e gjysmë burg në dhjetor 2022 për diskreditim të forcave të armatosura ruse.

“Situata e të drejtave të njeriut në Federatën Ruse është përkeqësuar ndjeshëm që nga pushtimi i Ukrainës në shkurt 2022”, tha Katzarova.

Situata ka qenë në një rënie të vazhdueshme gjatë dy dekadave të fundit, pjesërisht për shkak të një trashëgimie të dy luftërave në Çeçeni që përfunduan në 2009.

“Katzarova nuk iu dha leja për të hyrë në vend dhe autoritetet ruse nuk bashkëpunuan me të”, tha ajo.

Megjithatë, ajo komunikoi me rreth 60 organizata ruse dhe ndërkombëtare të të drejtave të njeriut dhe mori rreth 100 raporte nga viktimat dhe mbrojtësit e të drejtave të njeriut. “Të drejtat e njeriut janë kufizuar në Rusi prej vitesh”, thuhet në raport.

EMISIONET