OBSH kërkon veprim për shurupin e kollës që lidhet me më shumë se 300 vdekje të fëmijëve

OBSH kërkon veprim për shurupin e kollës që lidhet me

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka bërë thirrje për "veprim të menjëhershëm dhe të bashkërenduar" për të mbrojtur fëmijët nga ilaçet e kontaminuara pas një morie vdekjesh të fëmijëve të lidhura me shurupet e kollës vitin e kaluar.

Në vitin 2022, më shumë se 300 fëmijë - kryesisht të moshës nën 5 vjeç, në Gambi, Indonezi dhe Uzbekistan vdiqën nga dëmtimi akut i veshkave, në vdekje që shoqëroheshin me ilaçe të kontaminuara, tha OBSH në një deklaratë të hënën.

Ilaçet, shurupet e kollës pa recetë, kishin nivele të larta të dietilen glikolit dhe etilen glikolit.

“Këto ndotës janë kimikate toksike që përdoren si tretës industrialë dhe agjentë antifriz që mund të jenë fatale edhe të merren në sasi të vogla dhe nuk duhet të gjenden kurrë në ilaçe”, tha OBSH.

OBSH ka dërguar tashmë alarme specifike për produkte në tetor dhe në fillim të këtij muaji, duke kërkuar që ilaçet të hiqen nga raftet, për shurupet e kollës të prodhuara nga Maiden Pharmaceuticals dhe Marion Biotech e Indisë, të cilat janë të lidhura me vdekje përkatësisht në Gambi dhe Uzbekistan.

Ajo lëshoi ​​gjithashtu një paralajmërim vitin e kaluar për shurupet e kollës të prodhuara nga katër prodhues indonezianë, PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex dhe PT AFI Pharma, që shiteshin brenda vendit.

EMISIONET