Numri i qelizave të spermës është përgjysmuar në 40 vitet e fundit

Numri i qelizave të spermës është përgjysmuar në

Numri i qelizave të spermës në spermën mashkullore është përgjysmuar në 40 vitet e fundit në mbarë botën dhe rënia duket se po përshpejtohet, sipas një studimi të ri ndërkombëtar të botuar në revistën Human Reproduction Update dhe të udhëhequr nga Universiteti Hebraik i Jerusalemit, i cili vlerëson një rënie prej 1.1% në vit.

Shkaqet themelore të këtij reduktimi, megjithatë, mbeten ende të panjohura: midis atyre që hipotezohen, ekspozimi ndaj ndotjes, plastikës, tymit, drogave dhe ilaçeve, si dhe obeziteti dhe dieta e varfër.

Studimi, i udhëhequr nga Hagai Levine, konfirmon dhe përditëson një të mëparshëm të vitit 2017, të botuar në të njëjtën revistë nga i njëjti grup kërkimor, i cili kishte marrë në konsideratë vetëm Evropën, Amerikën e Veriut, Australinë dhe Zelandën e Re.

Kërkimi i ri përfshin të dhënat e 57,000 burrave të mbledhura nga 223 studime të kryera në 53 vende, duke e bërë atë analizën më të madhe të bërë ndonjëherë mbi këtë temë. 

Rezultatet tregojnë se, ndërmjet viteve 1973 dhe 2018, përqendrimi i spermës tek meshkujt josterilë u ul me më shumë se 51%, nga 101.2 milionë në 49 milionë spermë për mililitër spermë.

EMISIONET