Nisma e qeverisë italiane për të zbutur inflacionin, markete e farmaci ulje çmimesh për 3 muaj

Nisma e qeverisë italiane për të zbutur inflacionin, markete e

“Tremujori anti-inflacion” është një nismë e qeverisë që fillon nga 1 tetori 2023 dhe do të përfundojë më 31 dhjetor 2023. Objektivi i nismës është frenimi i rritjes së çmimeve të nevojave bazë, ushqimeve dhe produkteve joushqimore për konsum masiv, duke përfshirë ato të përfshira në “shportën e blerjeve”, si dhe produkte për fëmijë dhe kujdes personal.

Nisma u promovua nga Ministria e Biznesit dhe Made in Italy, në bashkëpunim me shoqatat tregtare në botën e konsumit në shkallë të gjerë, shpërndarjes moderne, tregtisë tradicionale, industrisë ushqimore dhe joushqimore, zejtarisë, kooperativave dhe botës së bujqësisë.

Produktet që preken nga zbritjet janë rreth 300, duke përfshirë makarona, bukë, mish, peshk, fruta, perime, qumësht, detergjentë dhe produkte të kujdesit personal.

Çmimet do të ulen deri në 10% dhe do të aplikohen si në supermarkete ashtu edhe në dyqanet e lagjeve. Nisma u mirëprit nga shoqatat e konsumatorëve, të cilët nënvizuan rëndësinë e një ndërhyrjeje për të luftuar rritjen e çmimeve.

Megjithatë, disa kanë shprehur dyshime për efektivitetin e nismës, duke nënvizuar se inflacioni vjen si pasojë e faktorëve strukturorë, të cilët nuk mund të zgjidhen vetëm me zbritje në mallrat e konsumit.

Sot qeveria ka publikuar dhe listen e plote të supermarketeve që i bashkohen nismës për të luftuar inflacionin.

EMISIONET