Nga Londra në Nigeri, 72 objekte të grabitura të shek e 19-të kthehen në atdheun e tyre

72 objekte të grabitura në shek e 19-të do të kthehen në atdheu e tyrë në Nigeri, nga Britania e Madhe. Artefaktet përfshijnë 12 pllaka bronzi dhe një çelës për pallatin e mbretit.

Nga Londra në Nigeri, 72 objekte të grabitura të shek e

Një muze në Londër pritet të kthejë në Nigeri artefaktet e grabitura në shekullin e 19-të nga Mbretëria e Beninit. Muzeu “Horniman” tha se pronësia e 72 objekteve do t'i transferohej qeverisë nigeriane.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Artikujt përfshijnë 12 pllaka bronzi, të njohura si Bronzët e Beninit, një statujë gjeli prej bronzi dhe një çelës për pallatin e mbretit. Kthimi vjen më kërkesë të Komisionit Kombëtar të Nigerisë për Muzetë dhe Monumentet në muajin janar.

Muzeu, në juglindje të Londrës, është konsultuar me anëtarët e komunitetit, akademikët, profesionistët e trashëgimisë dhe artistët me bazë në Nigeri dhe në Britani.

Vitet e fundit, ka pasur presion të shtuar politik mbi qeveritë dhe muzetë evropianë për të dorëzuar artefaktet e grabitura. Këto përfshijnë gdhendje fildishi dhe skulptura bronzi.

Eve Salomon, kryetarja e muzeut, tha:

"Dëshmitë janë shumë të qarta se këto objekte janë marrë me forcë dhe konsultimi i jashtëm mbështeti pikëpamjen tonë se është morale dhe e përshtatshme që t'i kthejmë pronësinë e tyre Nigerisë.

The Horniman është i kënaqur që mund të ndërmarrë këtë hap dhe ne mezi presim të punojmë me Komisionin për të siguruar në afatgjatë këto artefakte të çmuara."

Nga Londra në Nigeri, 72 objekte të grabitura të shek e

EMISIONET