Mund të prodhonin 910 kg kokainë në ditë, shkatërrohen tre mega-fabrika në Bolivi

Mund të prodhonin 910 kg kokainë në ditë, shkatërrohen

Autoritetet Boliviane goditën një rast të prodhimit të kokainës në vend.

Ata zbuluan dhe shkatërruan tre "mega-fabrika" që thanë se mund të prodhonin deri në 910 kg kokainë në ditë.

Policia gjeti fabrikat e improvizuara të mbuluara me pëlhurë të gomuar të fshehura në rezervatet e pyjeve dhe parqet kombëtare në provincën lindore Beni, Cochabamba qendrore dhe Santa Cruz jug-qendrore, thanë ministritë e zbatimit të ligjit.

Jaime Mamani, zëvendës ministër për mbrojtjen sociale dhe substancat e kontrolluara, tha se skuadrat boliviane të antidrogës kishin kapur një rekord 7.41 ton kokainë gjatë katër muajve të fundit.

"Ne po kryejmë operacione në të gjithë territorin tonë, përgjatë kufijve dhe zonave ku lufta kundër trafikut të drogës nuk kishte arritur më parë," tha ai.

Mund të prodhonin 910 kg kokainë në ditë, shkatërrohen

Policia Boliviane e anti-drogës gjithashtu ka rifilluar shkatërrimin e të korrave në zonat e tyre të zakonshme të kultivimit të Los Yungas dhe El Chapare që ishin pezulluar gjatë pandemisë së koronavirusit.

Ish Presidenti Bolivian Evo Morales, vetë një ish-fermer i kokainës, rriti kuotat për kultivimin e ligjshëm të të korrave. Ato janë mirëmbajtur nga Presidenti aktual Luis Arce, por gjithçka që kultivohet më shumë se sasia e rënë dakord është shkatërruar.

Thierry Rostan, përfaqësues për Zyrën e Kombeve të Bashkuara për Drogat dhe Krimin në Bolivi, tha se pandemia dhe vështirësitë ekonomike dhe papunësia shoqëruese kishin parë një ngritje si në kultivimin ashtu edhe në prodhimin e drogës.

“Trafiku i drogës nuk ndalet kurrë, kriminelët gjithmonë do të eksportojnë, do të përpiqen të trafikojnë substanca të kontrolluara dhe në këto periudha të krizës ekonomike, disa njerëz po kërkojnë mënyra për të mbijetuar, kështu që ata bashkohen me grupet e krimit të organizuar. Është një problem real ”, tha ai.

"Ka një rritje të konsiderueshme të të korrave, sepse vitin e kaluar nuk kishte pothuajse asnjë çrrënjosje të të korrave," shtoi ai.

EMISIONET