Moska ndalon investitorët perëndimorë të shesin aksionet e tyre në projektet bankare dhe energjetike

Moska ndalon investitorët perëndimorë të shesin aksionet e

Rusia i ka ndaluar investitorët e huaj nga ato vende që i quan jomiqësore të shesin aksione në projekte të mëdha energjetike dhe banka deri në fund të vitit, duke rritur presionin në një përplasje me Perëndimin për sanksionet.

Vendet perëndimore dhe aleatët, përfshirë Japoninë, kanë rritur kufizimet ekonomike ndaj Rusisë që kur Moska pushtoi Ukrainën më 24 shkurt. 

Moska u hakmorr duke ndaluar largimin e kompanive perëndimore dhe aleatëve të tyre nga Rusia dhe në disa raste duke sekuestruar asetet e tyre.

Dekreti, i nënshkruar nga presidenti Vladimir Putin dhe i publikuar sot, ndalon investitorët nga vendet që kanë mbështetur sanksionet të shesin asetet e tyre në marrëveshjet e ndarjes së prodhimit (PSAs), bankat, subjektet strategjike, kompanitë që prodhojnë pajisje energjetike, si dhe në projekte të tjera që nga prodhimi i naftës dhe gazit te qymyri dhe nikeli.

Putini mund të lëshojë përjashtime të veçanta në raste të caktuara, në mënyrë që marrëveshjet të mund të realizohen, thuhej në dekret, dhe qeveria dhe banka qendrore mund të përgatisin një listë bankash për miratimin e Kremlinit. Dekreti nuk i referohet investitorëve me emër.

Ndalimi mbulon pothuajse të gjitha projektet kryesore ekonomike dhe energjetike që përfshijnë investitorë të huaj, duke përfshirë projektin e naftës dhe gazit Sakhalin-1.

Dje, të enjten 4 gusht, gjigandi shtetëror rus i naftës Rosneft fajësoi ExxonMobil për shkurtimet e prodhimit në Sakhalin-1 pasi gjigandi amerikan i energjisë tha se ishte në procesin e transferimit të 30% të aksioneve të tij "te një palë tjetër".

Gjithashtu, një dekret qeveritar i nënshkruar më 2 gusht u jep investitorëve të huaj në projektin Sakhalin-2 të gazit natyror të lëngshëm (LNG) Royal Dutch Shell dhe shtëpive tregtare japoneze Mitsui & Co dhe Mitsubishi Corp një muaj për të kërkuar aksionet e tyre në një njësi të re, e cila do të zëvendësojë planin ekzistues.

Dekreti i ri nuk mbulon projektin Sakhalin-2, tha ai.

Shell po shqyrton opsionet për të dalë nga plani, ndërsa qeveria e Japonisë ka përsëritur se dëshiron që kompanitë japoneze të mbajnë aksionet e tyre atje.

UniCredit dhe Intesa e Italisë, US Citi Group dhe Raiffeisen e Austrisë janë ende në kërkim të opsioneve të daljes nga Rusia, ndërsa të tjerë si Societe Generale dhe HSBC kanë gjetur një rrugë shpëtimi.

EMISIONET