Mbyllen 12 mijë faqe që shisnin produkte false. Aksioni edhe në Shqipëri. Fitimi 150 mijë euro dita

Mbyllen 12 mijë faqe që shisnin produkte false. Aksioni edhe në

Një operacion ndërkombëtarë në 27 shtete është ndërmarrë për të fshirë faqe onlone të cilat të përfshira në shitjen e produkteve false apo të përfshira në piraterinë e transmetimeve në internet. 

Operacioni është  ndërmarrë nga 1 maji – 14 nëntor në koordinim mes Europol dhe Interpol.

27 shtetet ku u krye operacioni: Shqipëria, Belgjika, Bullgaria, Brazili, Kolumbia, Kroacia, Republika Çeke, Danimarka, Franca, Gjeorgjia, Greqia, Hungaria, Irlanda, Italia, Kosova, Lituania, Malta, Moldavia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Portugalia, Rumania, Sllovenia , Spanjë, Zvicër, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara.

Gjatë këtij operacioni janë fshirë 12 526 faqe interneti, janë shkëputur 32 serverë të përdorur për të shpërndarë dhe pritur përmbajtje të paligjshme për 2 294 kanale televizive dhe janë mbyllur 15 dyqane online që shesin produkte të falsifikuara në faqet e mediave sociale.

Gjatë operacionit u ndaluan 14 persona, të akuzuar për shitje të produkteve me anë të faqeve me përmbajtje pirate.

KETU LAJMET MINUTE PAS MINUTE

Hetuesit gjithashtu kanë sekuestruar 127 365 produkte të falsifikuara si rroba, ora, këpucë, aksesorë, parfume, pajisje elektronike dhe telefona me vlerë më shumë se 3.8 milionë euro.

"Çështjet kryesore vazhdojnë të jenë shkeljet e pronësisë intelektuale në markat tregtare, si dhe në përmbajtjen me të drejtë autori, të disponueshme në televizionin e protokollit të internetit (IPTV) dhe shërbimet e transmetimit të filmave, platformat e ndarjes nga kolegët dhe faqet e internetit të pritjes.
Gjatë operacionit, i cili u zhvillua nga 1 maji deri më 14 nëntor, u dokumentua se shumë produkte të falsifikuara po grumbullohen brenda kufijve të Bashkimit Evropian dhe se krimi i pronësisë intelektuale është i ndërthurur ngushtë me krimin e rëndë dhe të organizuar" thuhet në njoftimin e policisë së shtetit.

Kriminelët jetojnë një mënyrë jetese luksoze

Gjatë operacionit, u lëshuan 10 urdhra kontrolli dhe 14 persona u ndaluan ose u akuzuan zyrtarisht për krime kundrejt pronësisë intelektuale. Në një aksion specifik, Policia spanjolle arrestoi katër persona dhe një person u akuzua zyrtarisht.

Sipas rezultateve paraprake të hetimeve, i dyshuari kryesor në këtë hetim fitonte deri në 150 mijë euro në muaj dhe bënte një jetë luksoze në një shtëpi luksoze, me makina të shtrenjta dhe pushime ekstravagante në të gjithë botën.

Rrjeti kriminal iu përkushtua marketingut në shkallë të gjerë dhe shpërndarjes së përmbajtjes audio-vizuale pirate në internet. Si pjesë e operacionit, policia spanjolle shkëputi 32 serverë që strehonin përmbajtjen e paligjshme dhe sekuestroi para, dokumente dhe dy automjete luksoze.

Njësia Bullgare e Krimit Kibernetik hetoi një rrjet kriminal duke përdorur llogaritë dhe faqet e internetit të Facebook për të shitur rroba të falsifikuara që imitojnë marka të njohura. Në një aksion të koordinuar u kryen një sërë kontrollesh në shtëpi dhe u zbulua një punishte me makina qepëse. Autoritetet sekuestruan afishe false, etiketa të markave të njohura, artikuj pa markë, gati për t'u përpunuar, 600 artikuj të falsifikuar me vlerë 35 000 euro dhe një armë zjarri të paligjshme.

“Këto zbulime tregojnë edhe një herë se prodhimi i produkteve të falsifikuara bëhet gjithnjë e më shumë brenda Bashkimit Evropian. Për më tepër, ai thekson mbivendosjen në rritje të krimeve të pronësisë intelektuale me evazionin fiskal dhe pastrimin e parave. Natyra e lartë fitimprurëse e aktiviteteve kriminale ripohon gjithashtu rëndësinë e zbatimit të ligjit në kryerjen e hetimeve financiare dhe rikuperimin e aseteve njëkohësisht” thuhet në deklaratën e Europol.

Grupet e krimit të organizuar shpesh përdorin platforma të krijuara të mediave sociale për të promovuar faqet e tyre të internetit dhe për të udhëhequr konsumatorët e mundshëm drejt platformave të shitjeve në internet.


Shenim: *Ky është artikull ekskluziv i Ora News, që gëzon të drejtën e autorësisë sipas Ligjit Nr. 35/2016, “Për të drejtat e autorit dhe të drejtat e lidhura me to”. Artikulli mund të ripublikohet nga mediat e tjera vetëm duke cituar “Ora News” bashkëngjitur me linkun e artikullit origjinal.

EMISIONET