Mbi 15,000 njerëz të zhdukur gjatë luftës në Ukrainë

Mbi 15,000 njerëz të zhdukur gjatë luftës në

Më shumë se 15,000 njerëz janë zhdukur gjatë luftës në Ukrainë, ka thënë një zyrtar në Komisionin Ndërkombëtar për Personat e Zhdukur (ICMP).

Reuters raporton:

Organizata me bazë në Hagë, e krijuar në vazhdën e luftërave ballkanike të viteve 1990, hapi një zyrë në Kiev në korrik për të ndihmuar Ukrainën për të dokumentuar dhe gjurmuar personat e zhdukur. 

Drejtori i programit të ICMP-së për Evropën, Matthew Holliday, tha se ishte e paqartë se sa njerëz ishin transferuar me forcë, po mbaheshin në paraburgim në Rusi, ishin gjallë dhe të ndarë nga anëtarët e familjes së tyre, ose kishin vdekur dhe ishin varrosur në varre të improvizuara. 

Procesi i hetimit të të zhdukurve në Ukrainë do të zgjasë me vite edhe pas ndalimit të luftimeve, tha Holliday për Reuters në një intervistë. Shifra prej 15,000 është konservatore kur merret parasysh se vetëm në qytetin port të Mariupolit, autoritetet vlerësojnë se deri në 25,000 njerëz janë ose të vdekur ose të zhdukur.

Ai tha: Shifrat janë të mëdha dhe sfidat me të cilat përballet Ukraina janë të mëdha. Përveç kësaj, ata po bëjnë një luftë të vazhdueshme edhe kundër Federatës Ruse.

Ajo që është kryesore tani është vendosja e të gjitha masave të sakta për të siguruar që të identifikohen sa më shumë persona.

Shumica dërrmuese e personave të zhdukur, ata të vdekur, janë viktima të krimeve të luftës dhe autorët duhet të mbahen përgjegjës.

Duke ruajtur mostrat e ADN-së në një bazë të dhënash dhe duke kërkuar ndeshje me të afërmit, ICMP llogaritet për më shumë se 27,000 nga 40,000 persona të raportuar të zhdukur gjatë konflikteve në ish-Jugosllavi.

Në Kiev, ICMP ka filluar të mbledhë mostra të ADN-së dhe po rrit kapacitetin për një proces shumëvjeçar që do të ndihmojë gjithashtu prokurorët të ndërtojnë rastet e krimeve të luftës.

EMISIONET