Mbështet pushtimin rus të Ukrainës, BE propozon sanksione të reja ndaj Bjellorusisë

Mbështet pushtimin rus të Ukrainës, BE propozon sanksione të

Bashkimi Evropian ka propozuar një raund të ri të sanksioneve gjithëpërfshirëse që synojnë Bjellorusinë për rolin e saj në mbështetjen e pushtimit rus të Ukrainës.

Masat e propozuara do ta përafronin Minskun me shumë nga paketat e sanksioneve që BE ka vendosur më parë ndaj Rusisë, duke përfshirë kufizime në teknologjitë kryesore dhe sektorin energjetik të vendit.

Rusia e përdori Bjellorusinë si pikënisje për të sulmuar Ukrainën shkurtin e kaluar dhe trupat e pajisjet ruse vazhdojnë të jenë të stacionuara në vend. Rusia gjithashtu ka vënë në shënjestër Ukrainën me raketa të lëshuara nga Bjellorusia dhe forcat e të dy vendeve kryejnë rregullisht stërvitje të përbashkëta stërvitore.

Masat e propozuara përfshijnë ndalimin e eksportit të mallrave me përdorim të dyfishtë dhe teknologjive të përdorura për qëllime ushtarake që mund të rrisin kapacitetin industrial të vendit, sanksione për naftën, qymyrin, produktet e çelikut dhe arin, kufizimet tregtare për mallrat luksoze, investimet dhe ofrimin e shërbimeve të caktuara. Këto masa që do të godasin sektorët e aviacionit dhe energjisë së vendit dhe burimet kryesore të të ardhurave.

Ngjashëm me sanksionet e vendosura ndaj Rusisë, propozimet përfshijnë përjashtime për ilaçet, produktet bujqësore dhe ushqimore, si dhe lejimet për transaksionet financiare të lidhura që përfshijnë individë të sanksionuar. Legjislacioni do të lejojë gjithashtu BE-në të synojë këdo që ndihmon në shmangien e sanksioneve të vendosura ndaj individëve dhe subjekteve bjelloruse.

Masat e propozuara kërkojnë që të miratohet mbështetja e të gjitha shteteve anëtare. BE po punon gjithashtu për një paketë të 10-të sanksionesh që synojnë Rusinë, si dhe një kufi çmimi për produktet e naftës ruse dhe synon t’i miratojë të dyja përpara se të fillojë një embargo në javën e ardhshme.

EMISIONET