Makina e parë e turqve është shumë e shtrenjtë, ja sa kushton krenaria e Erdoganit

Makina e parë e turqve është shumë e shtrenjtë, ja sa

Togg T10X, i zhvilluar dhe prodhuar ekskluzivisht në Turqi, ka një çmim prej 953,000 lirash turke, që është pothuajse 50,000 euro, me paraporosi të hapura për një javë.

SUV-it, të cilin prodhuesi i automjeteve e quan një "pajisje inteligjente", iu deshën gjithsej 5 vjet për t'u zhvilluar dhe për të hyrë në linjën e prodhimit, me prodhuesin e automjeteve që kërkon të prodhojë 20,000 njësi këtë vit.

Makina e parë e turqve është shumë e shtrenjtë, ja sa

Investimet totale të qeverisë kanë kaluar 3.2 miliardë dollarë ndërsa një model i dytë (më i lirë) pritet të prezantohet në tre vitet e ardhshme.

Për momentin janë të punësuar 4000 punëtorë, ndërsa modelet e kompanisë do të shiten fillimisht brenda Turqisë, pa u sqaruar nëse do të ketë edhe eksporte.

Makina e parë e turqve është shumë e shtrenjtë, ja sa

Plani është që deri në vitin 2030 të ketë gjithsej pesë modele në linjën e prodhimit.

Prandaj, makina e parë turke është një SUV thjesht elektrike, e cila mban firmën e dizajnit të Pininfarina dhe është në dispozicion në dy versione.

I pari me një motor elektrik në boshtin e pasmë dhe 200 kuaj fuqi mund të arrijë 0-100 në 7,6 sekonda dhe i dyti me një motor elektrik në çdo aks, 400 kuaj fuqi dhe 0-100 në 4,8 sekonda.

Makina e parë e turqve është shumë e shtrenjtë, ja sa

Në një prizë standarde në shtëpi, bateritë e modelit ngarkohen në pothuajse 12 orë, ndërsa në një karikues të shpejtë ato mund të arrijnë 80% në 30 minuta.

Në versionin me bateri të vogël, distanca është 300 km ndërsa më i gjati në 500 km.

E vërteta është se Turqia mund të dëshirojë të shesë modelin e saj të parë kryesisht në tregun e brendshëm, por çmimi i tij e bën atë të papërballueshëm për 90% të familjeve atje.

Makina e parë e turqve është shumë e shtrenjtë, ja sa

EMISIONET