Legjenda 3000-vjeçare/ Misteri i borive ‘të mallkuara’ dhe fuqia magjike që ato zotërojnë për të thirrur luftë

Legjenda 3000-vjeçare/ Misteri i borive ‘të mallkuara’

Në foton e mëposhtme shfaqet momenti rrëqethës kur tingulli i betejës së ‘Tutankhamun’ u luajt për herë të parë në më shumë se 3000 vjet.

Legjenda 3000-vjeçare/ Misteri i borive ‘të mallkuara’

Ajo çka u cilësua si një ‘klithmë’ u transmetua ndërkombëtarisht për 150 milionë dëgjues 84 vjet më parë, si dhe besohet se ka ndezur Luftën e Dytë Botërore, shkruan ‘The Sun’.

Tingulli i para-regjistruar i borive u transmetua nga BBC më 16 prill 1939 – rreth katër muaj e gjysmë përpara se të fillonte konflikti shkatërrues global.

Rreth 70-85 milionë njerëz u vranë gjatë gjashtë viteve të betejës në konfliktin më vdekjeprurës ushtarak në histori.

Si rezultat, kjo çoi në një legjendë që trumbetat e Tutankhamun kishin fuqinë magjike për të thirrur luftën.

Trumpetave u luajtën nga grupi James Tappern i regjimentit të 11-të mbretëror të Husarëve të Princit Albert.

Pesë minuta përpara se Rex Keating, një figurë e shquar në radio në atë kohë, të prezantonte transmetimin, energjia elektrike u shua në Kajro dhe e detyroi atë të lexonte skenarin e tij nën dritën e qiririt.

Ndoshta kjo ishte një shenjë paralajmëruese e hershme, megjithatë Rex vazhdoi.

Në regjistrimin tre minutësh, të dyja boritë lëshuan tinguj rrëqethës ndërsa ofronin një vështrim në Egjiptin të Lashtë.

Keating përmendi se asnjëri nga instrumentet nuk ishte i lehtë për të nxjerrë tingull, “veçanërisht” instrumenti prej bakri.

Instrumentet e lashta, të zbuluara në varrin e Tutankhamun në Egjipt në vitin 1922 nga arkeologu Hoëard Carter, konsiderohen të jenë trumbetat më të vjetra operacionale në botë.

Njëra është prej bronzi, ndërsa tjetra është prej argjendi dhe ka një bërthamë druri, por të dyja janë të gdhendura imët me imazhe dekorative të perëndive Ra-Horakhty, Ptah dhe Amun.

Përafërsisht 58 cm në gjatësi dhe 4 cm të gjerë, besohet se ato janë përdorur për qëllime ushtarake.

Ekspertët arritën në përfundimin se ka të ngjarë që Mbreti Tut t’i kishte përdorur ato për të komunikuar me ushtritë e tij – prandaj këto instrumente lidhen me luftën.

Pra, kur zoti Tappern luajti trumpetat për herë të parë në më shumë se 3000 vjet në 1939 dhe Lufta e Dytë Botërore pasoi menjëherë pas kësaj, krahasimet u bënë shpejt.

Por teoritë u mbështetën kur, sipas disa llogarive, një nga trumpetat u luajt gjithashtu pak para Luftës Gjashtë Ditore në 1967 dhe pikërisht para fillimit të Luftës së Gjirit në 1990.

Një nga trumpetat me sa duket u luajt pikërisht përpara kryengritjes egjiptiane kundër Hosni Mubarakut në vitin 2011, raporton Ancient Origins.

Megjithatë, gjatë grabitjes, boritë u vodhën – përpara se të ktheheshin në misterioze. Besohej gjithashtu se një mallkim u hoq pas zbulimit të varrit të Tutankhamun në 1922. Në vitet në vijim, disa anëtarë të ekipit të Carter vdiqën në rrethana misterioze.

Carter e hodhi poshtë me zemërim të gjithë idenë e mallkimit, por vdekja e tij në vitin 1939, një muaj para se të luheshin boritë, u kthye në jetë historia e mallkimit të mumjes dhe ka vazhduar deri më sot.

Ndërsa ka rastësi shumë interesante, nuk ka asnjë provë përfundimtare që sugjeron se boritë e Tutankhamunit janë të mallkuar pafundësisht.

Meqenëse shumica e arkeologëve i konsiderojnë boritë thjesht shumë të brishta për një shfaqje tjetër, nuk ka gjasa që ato të luhen përsëri.

Por kjo do të thotë se ata nuk mund të fajësohen për fillimin e ndonjë lufte të ardhshme.

Në fillim të këtij viti, studiuesit rikrijuan në mënyrë dighitale fytyrën e Mbretit Tut për herë të parë ndonjëherë.

3300 vjet pas vdekjes së faraonit të ri në moshën vetëm 19-vjeçare, ekipe nga Australia, Italia dhe Brazili përdorën teknologjinë për të rikrijuar fytyrën e tij.

Dhe një eksperte që ka parë trupin e Tutankhamun beson se vuri re diçka që mund të hedh poshtë gjithçka që dihej deri më tani për të.

EMISIONET