Kush mund të jetë pasardhësi i Stoltenberg?

Kush mund të jetë pasardhësi i Stoltenberg?

Mandati i Jens Stoltenberg si Sekretar i Përgjithshëm i NATO-s mund të jetë zgjatur deri më 30 shtator 2023 , por kjo nuk do të thotë se nuk ka diskutime se kush mund ta pasojë atë në krye të Aleancës së Atlantikut të Veriut. Siç thekson Politico

në artikullin e sotëm,debati rreth trashëgimisë së Stoltenberg është i ndërlikuar nga lufta e vazhdueshme midis Ukrainës dhe Rusisë. Në të njëjtën kohë, për të zgjedhur një sekretar të ri, duhet të ketë një konsensus midis 30 liderëve të shteteve anëtare të Aleancës.

Një zyrtar i lartë evropian foli për tre skenarë me më shumë gjasa një zgjatje e mandatit të Stoltenberg. Megjithatë, nëse nuk i zgjatet mandati, atëherë emrat që dëgjohen më fort janë ata të kryeministrit holandez Mark Rutte, ministrit britanik të mbrojtjes Ben Wallace dhe kryeministres së Estonisë Kaja Kallas. 

Emra të tjerë që janë dëgjuar janë kryeministrja e Lituanisë Ingrida Simonite, presidentja e Sllovakisë Zuzana Tsaputova dhe kryetarja e Komisionit Ursula von der Leyen.

EMISIONET