Komisioni Evropian hedh poshtë pretendimin rus se sanksionet po pengojnë turbinën e gazit

Komisioni Evropian hedh poshtë pretendimin rus se sanksionet po

Komisioni Evropian thotë se sanksionet perëndimore kundër Moskës nuk janë pengesë për dërgimin e një turbine me gaz nga Gjermania në Rusi.

Gjigandi energjetik shtetëror rus Gazprom shkurtoi rrjedhat përmes gazsjellësit Nord Stream 1 në Gjermani në një të pestën e kapacitetit që nga 27 korriku, duke thënë se lëvizja ishte e nevojshme sepse nuk e kishte marrë turbinën që u dërgua për mirëmbajtje. 

Gazprom thotë se sanksionet e bëjnë të pamundur dërgimin e një motori Siemens në stacionin e kompresorit Nord Stream Portovaya.
Por si Gjermania ashtu edhe BE-ja kanë thënë se nuk kishte asnjë justifikim teknik për ngadalësimin e rrjedhës së gazit dhe se lëvizjet e Rusisë ishin të motivuara politikisht dhe të lidhura me sanksionet e BE-së për pushtimin e Ukrainës nga Moska.

“Asgjë nuk e ndalon kthimin dhe instalimin e turbinës Siemens në Rusi. Çdo gjë tjetër e thënë në lidhje me këtë temë është thjesht dhe haptazi e gabuar. Ajo që Rusia po thotë është në thelb një justifikim për të mos furnizuar me gaz BE-në," tha Eric Mamer, zëdhënësi kryesor i Komisionit Evropian.

Ai gjithashtu vuri në dukje se Presidenti i Komisionit ka nënvizuar vazhdimisht "shantazhin" nga ana e Moskës në lidhje me furnizimin me energji të BE-së.

Për më tepër, përfaqësuesi i Komisionit kujtoi se BE-ja ka miratuar gjashtë paketa sanksionesh kundër Rusisë, bazuar në zhvillimet në Ukrainë. 

Qëllimi është të vazhdojë presioni ndaj Rusisë për aq kohë sa zgjat kjo luftë. 

“Për sa i përket energjisë, BE-ja ka miratuar një sërë vendimesh që prekin lloje të ndryshme të lëndëve djegëse fosile ruse, si qymyri dhe nafta, por gazi natyror nuk është në tryezë dhe ne nuk duam të spekulojmë për sanksione të mundshme në të ardhmen”.

Disa zyrtarë në BE kanë akuzuar Rusisë se po përdor energjinë në një përpjekje për të thyer unitetin e bllokut kundër saj për pushtimin e Ukrainës, i cili tani është në muajin e tij të gjashtë.

Që nga qershori, Rusia ka reduktuar ndjeshëm dërgesat e gazit përmes Nord Stream 1.

Gazprom e ka justifikuar këtë reduktim me mungesën e turbinës, e cila ishte dërguar në Kanada për riparim.

Siemens Energy ka hedhur poshtë vazhdimisht akuzat se nuk ka siguruar dokumentet përkatëse për transportimin e turbinës.

EMISIONET