Kina zgjeron arsenalin e saj bërthamor

Kina zgjeron arsenalin e saj bërthamor

Arsenali bërthamor kinez po zgjerohet dhe me shpejtësi, sipas një raporti të ri nga Instituti Ndërkombëtar i Kërkimeve të Paqes në Stokholm (SIPRI) të botuar të hënën.

Numri i kokave bërthamore operacionale globalisht po rritet çdo vit, sipas raportit, me stokun me rritje më të shpejtë që i përket Kinës.

Instituti parashikoi se arsenali kinez i raketave bërthamore aktive ndërkontinentale mund të rritet në përputhje me armatimet amerikane dhe ruse deri në vitin 2030.

"Ndërsa totali global i kokave bërthamore vazhdon të bjerë ndërsa armët e kohës së luftës së ftohtë po çmontohen gradualisht, për fat të keq ne vazhdojmë të shohim rritje nga viti në vit në numrin e kokave bërthamore operacionale", tha në një deklaratë drejtori i SIPRI, Dan Smith.

"Kjo prirje duket se do të vazhdojë dhe ndoshta do të përshpejtohet në vitet e ardhshme dhe është jashtëzakonisht shqetësuese."

Instituti vlerësoi se rezervat kineze të armëve bërthamore u rritën nga 410 në rreth 500 koka operative në vitin 2023.

Ai tha gjithashtu se Kina besohet të vendosë koka luftarake gjatë kohës së paqes, gjë që do të ishte hera e parë për vendin.

Ndërsa stoku i përgjithshëm i armëve bërthamore të Kinës pritet të mbetet shumë më i ulët se SHBA-ja ose Rusia, vendosja e saj agresive mund ta bëjë atë të përputhet me armatimin aktiv të vendeve të tjera në vitet e ardhshme, parashikoi SIPRI.

"Kina po zgjeron arsenalin e saj bërthamor më shpejt se çdo vend tjetër," shkroi bashkëpunëtor i lartë i SIPRI, Hans Kristensen.

"Por pothuajse në të gjitha shtetet e armatosura bërthamore ka ose plane ose një shtytje të konsiderueshme për të rritur forcat bërthamore."

Rreth 2100 raketa bërthamore besohet se do të vendosen dhe do të jenë funksionale në çdo moment, raportoi SIPRI, me pothuajse të gjitha në pronësi të Shteteve të Bashkuara ose Rusisë.

Rritja e armatimit të Kinës vjen ndërsa tensionet globale rriten, midis konflikteve aktive në Ukrainë dhe Gaza dhe zierjes së vazhdueshme mbi Tajvanin.

Kina ka rritur stërvitjet e saj ushtarake pranë Tajvanit vitin e fundit, me disa analistë që besojnë se Kina po mendojnë një pushtim të ishullit të diskutueshëm.

Rritja e parashikuar i bën jehonë një raporti të Pentagonit tetorin e kaluar, i cili në mënyrë të ngjashme deklaroi se Kina besohet të ketë rreth 500 armë bërthamore operacionale.

Pentagoni tha se aftësitë kineze mund të zgjerohen në rreth 1000 armë deri në vitin 2030.

Zgjerimi bërthamor vjen gjithashtu pasi shumica e vendeve lëvizin për të zgjeruar ose modernizuar rezervat e tyre, zbuloi SIPRI.

Instituti tha se Koreja e Veriut, Franca dhe India kanë bërë lëvizje për të zgjeruar armatimin e tyre vitin e fundit, ndërsa Izraeli - i cili nuk e pranon zyrtarisht se ka armë bërthamore - besohet se ka punuar për të modernizuar rezervat e tij.

Kina ka vazhduar investimet e saj të rëndësishme në mbrojtje pavarësisht një ekonomie të vështirë dhe rimëkëmbjes së ngadaltë nga pandemia COVID.

Një raport i SIPRI në prill zbuloi se Kina investoi rreth 6% të buxhetit të saj në mbrojtje, viti i 29-të radhazi që buxheti i saj i mbrojtjes është rritur.

EMISIONET