Japonia po përpiqet të “eliminojë” bagazhet e turistëve

Japonia po përpiqet të “eliminojë” bagazhet e

Nuk jeni i sigurt se çfarë të paketoni nga garderoba juaj për një pushim në Japoni? Nëse jeni duke fluturuar me Japan Airlines, përgjigja mund të jetë asgjë.

Linja ajrore japoneze ka filluar një provë njëvjeçare të një shërbimi që u lejon udhëtarëve të rezervojnë një sërë rrobash, që mbulojnë stile dhe stinë të ndryshme garash dhe t’i marrin në hotelin e tyre pas mbërritjes. Në fund të qëndrimit, rrobat kthehen, lahen dhe futen përsëri në sistem.

I quajtur Any Wear, Anywhere, shërbimi zgjat deri në fund të gushtit 2024 dhe Japan Airlines thotë se mund të zvogëlojë emetimet e karbonit duke reduktuar peshën e mbajtur nga aeroplanët e saj.

Any Wear, Anywhere vlerëson se rreth 10 kilogramë të kursyera në bagazh janë të barabarta me rreth 7.5 kilogramë të kursyera në emetime, ekuivalenti i përdorimit të një tharëse flokësh 10 minuta në ditë për 78 ditë.

“Më pëlqen të udhëtoj dhe kam qenë në shumë vende të huaja, por gjithmonë jam stresuar nga valixhet ose të laj rrobat jashtë vendit,” tha Miho Moriya, e cila lindi me idenë dhe menaxhon Any Wear, Anywhere për Sumitomo, një kompani që merret me rezervimet, dërgesat dhe pastrimin e rrobave.

“Kur udhëtoj, tre gjërat më të rëndësishme për mua janë akomodimi, ushqimi dhe veshja”, shton ajo. “Kur udhëtojmë jashtë vendit, ka hotele dhe restorante që ofrojnë akomodim dhe ushqim në vend, por jo veshje. Pse duhet t’i sjellim rrobat nga shtëpia?”

Moriya e paraqiti idenë për shërbimin përmes një sfide të brendshme sipërmarrëse brenda kompanisë së saj dhe ajo thotë se pasi u miratua, pas një vonese për shkak të pandemisë, u deshën “shumë përpjekje” për të gjetur një linjë ajrore që ishte e gatshme ta mbështeste atë.

Përdoruesit e shërbimit hyjnë në faqen e internetit dhe zgjedhin nga disa opsione, veshje për femra ose për meshkuj; për cilin sezon ata po udhëtojnë; stilim i përzgjedhur ose i rastësishëm; sa rroba duan; dhe datat për marrjen dhe kthimin. Veshjet do t’i dërgohen në hotel dhe çmimet variojnë nga 34 deri në 48 dollarë për të gjithë periudhën e qirasë.

Të gjitha veshjet janë ose në pronësi paraprake ose janë marrë nga teprica e kompanisë, megjithëse përdoruesit nuk mund ta shohin këtë informacion në lidhje me përzgjedhjen e tyre. Shërbimi ka funksionuar që nga fillimi i korrikut dhe Moriya thotë se përgjigja ka qenë jashtëzakonisht pozitive. “Kemi kërkesa nga e gjithë bota dhe mbi 115 vende në total, edhe pse nuk po bëjmë asnjë lloj promovimi”, thotë ajo, duke shtuar se Shtetet e Bashkuara dhe Australia janë vendet me numrin më të madh të përdoruesve.

Rezultatet e studimit do të zbulohet në fund, pasi Japan Airlines të llogaritë kursimet e peshës dhe të llogarisë reduktimin e saktë të emetimeve. “Ne duhet të shohim rezultatet përfundimtare përpara se të mund të themi nëse ky shërbim është i vlefshëm apo jo,” tha Moriya, duke shtuar se llogaritjet do të faktorizojnë emetimet e prodhuara nga dërgesat e rrobave dhe pastrimi.

Ulja e peshës, shkurtimi i emetimeve?

Reduktimi i peshës është një mënyrë e provuar për të kursyer karburantin dhe për të reduktuar emetimet, dhe është marrë parasysh nga prodhuesit e avionëve dhe linjat ajrore për një kohë të gjatë, për shembull duke projektuar sedilje më të lehta për pasagjerët ose duke zëvendësuar manualet e rënda letre me tableta. Edhe ndryshimet e vogla mund të kenë një ndikim të madh: kur Qantas ridizajnoi enët e tij të tavolinës për klasën e parë dhe të biznesit për të qenë vetëm 11% më të lehta, kompania thotë se filloi të kursente 535 tonë karburant në vit.

Megjithatë, Japan Airlines duhet të jetë në gjendje të shohë një reduktim statistikisht të rëndësishëm në peshën e bagazheve, tha Gary Crichlow, një analist i aviacionit në firmën konsulente AviationValues. “Nëse ata përcaktojnë nëse udhëtarët me të vërtetë po udhëtojnë me më pak bagazhe, ata duhet të përcaktojnë më pas nëse ka një lidhje shkakësore me nismën,” shton ai.

Pasi kjo të vërtetohet, sfida do të ishte të siguroheni që pesha më e ulët të përkthehet në konsum të reduktuar të karburantit. “Ajo që ka rëndësi nga pikëpamja e emetimeve është se sa karburant digjet duke ngritur peshën totale mbi aeroplanin në ajër dhe duke e mbajtur atë atje derisa të zbarkojë në Japoni,” thotë ai.

Nina Gbor, një eksperte dhe edukatore e modës së qëndrueshme, mendon se projekti është një hap pozitiv. “Shpesh njerëzit blejnë rroba të reja vetëm për pushimet dhe udhëtimet e tyre të biznesit, kështu që ky shërbim do të reduktojë këto shpenzime. Gjithashtu po përdor stokun e tepërt dhe veshjet e parapërdorura që zakonisht mund të kenë shkuar në depo ose të digjen.

Gbor beson se nisma duhet të përqafohet nga më shumë linja ajrore. “Me fluturimet globale të parashikuara për të arritur në 32.4 milionë pasagjerë në vitin 2023, modeli i marrjes me qira të veshjeve duhet të përsëritet nga linjat e tjera ajrore në mbarë botën nëse janë serioze për mbështetjen e ekonomisë dhe arritjen e qëllimeve të qëndrueshmërisë,” thotë ajo.

Moriya ndan këtë ambicie dhe shpreson të zgjerojë partneritetin me Japan Airlines, me anëtarët e tjerë të Aleancës OneWorld, e cila përfshin American Airlines, British Airways dhe Qantas – dhe më pas në aleanca të tjera. “Qëllimi ynë përfundimtar është të zgjerojmë shërbimin në të gjithë botën,” tha ajo.

EMISIONET