Imazhet satelitore tregojnë Dubain para dhe pas përmbytjes

Imazhet satelitore tregojnë Dubain para dhe pas përmbytjes

Reshjet e paprecedenta dhe të rrëmbyeshme zhytën nën ujë disa pjesë të Emirateve të Bashkuara Arabe javën e kaluar, duke regjistruar përmbytjen më të madhe të regjistruar në 75 vjet.

Dy ditë pas rënies së shiut, sateliti Landsat 9 kaloi mbi Emiratet e Bashkuara Arabe të premten, më 19 prill, dhe kapi imazhe të pellgjeve të mëdha me ujë.

Pellgjet me ngjyrë blu të thellë në imazhet e publikuara nxjerrin në pah ujërat e përmbytjeve që qëndrojnë në kontrast të thellë me tokën tipike të thatë të rajonit. Përmbytja e treguar është në pjesën më jugore të Dubait, por pjesa qendrore shumë e urbanizuar e qytetit nuk është kapur.

Sateliti kapi gjithashtu përmbytje të konsiderueshme në Abu Dhabi. Pjesët e cekëta të ujit duke blu të lehta. Pishinat më të mëdha dhe më të thella të ujit të përmbytjes janë blu e errët.

Seksione të mëdha të tokës së thatë fitojnë një nuancë të gjelbër të lehtë pas reshjeve. Kjo ka të ngjarë të tregojë se toka në shumë zona ka ruajtur një lagështirë nga shiu, edhe nëse ato nuk janë përmbytur plotësisht.

Këto imazhe ofrojnë një pamje të pabesueshme se sa shumë la pas moti i stuhishëm. Sateliti mbledh imazhe të detajuara të sipërfaqes së Tokës dhe operohet nga NASA dhe Shërbimi Gjeologjik i Shteteve të Bashkuara.

Shiu i rrëmbyeshëm u shoqërua me një sistem më të madh stuhi javën e kaluar që përshkoi Gadishullin Arabik dhe lëvizte nëpër Gjirin e Omanit. I njëjti sistem solli gjithashtu përmbytje vdekjeprurëse në Oman.

Ngjarjet e reshjeve ekstreme si kjo po bëhen më të zakonshme, ndërsa atmosfera ngrohet për shkak  të ndryshimeve klimatike të nxitura nga njerëzit. Si rezultat zonat e thata të cilave u mungon infrastruktura për t'u përballur me reshjet intensive kanë më shumë gjasa të përballen me periudha të përmbytjeve të konsiderueshme.

EMISIONET