Gruri i Ukrainës, Brukseli jep 100 milionë euro për të mbështetur fermerët në Evropën Lindore

Gruri i Ukrainës, Brukseli jep 100 milionë euro për të

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen propozoi sot një shtesë prej 100 milionë eurosh për t'u vënë në dispozicion për të mbështetur fermerët e Evropës Lindore më të prekur nga rënia e çmimeve të grurit për shkak të luftës në Ukrainë.

"Tani po përgatitemi të paraqesim një paketë të dytë të mbështetjes financiare prej 100 milionë euro si pjesë e një qasjeje të përbashkët evropiane," tha Ursula von der Leyen në një letër drejtuar udhëheqësve të pesë anëtarëve më të prekur (Poloni, Hungari, Rumani, Sllovaki, Bullgari).

Më herët, një përfaqësues i Komisionit tha se Brukseli do të marrë “masa paraprake”, siç i cilësoi ai, për disa kategori drithërash dhe vajrash, veçanërisht për grurin, misrin, lulediellin dhe kanolën.

Bazuar në rregullat e BE-së, Bashkimi mund të kufizojë importin e produkteve për disa ose të gjithë anëtarët e tij, por të lejojë tranzitin e tyre. 

Komisioneri i Tregtisë Valdis Dombrovskis do të diskutojë planet më vonë sot me ministrat nga pesë vendet, si dhe homologët e tyre ukrainas.

Muajin e kaluar BE miratoi një paketë të parë prej 56.3 milionë euro për të mbështetur fermerët e këtyre vendeve, kujtoi Ursula von der Leyen.

Pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia, BE-ja pezulloi lidhjet doganore për një vit për të gjitha mallrat e importuara nga Ukraina dhe u zhvendos për të ndihmuar Kievin të eksportonte rezervat e tij të drithit pasi rruga e tranzitit në Detin e Zi u mbyll në Detin.

Por në vend që mallrat të tranzitoheshin, vendet fqinje të Ukrainës panë grurë, fara luledielli dhe misër nga Ukraina të grumbulloheshin në tokën e tyre, gjë që çoi në një rënie të çmimit të produkteve vendase. 

Ky fakt ka bërë që disa vende, si Polonia, Hungaria, Sllovakia dhe tani Bullgaria, të ndalojnë importet e grurit ukrainas për të mbrojtur sektorin e tyre bujqësor.

lufta ne ukraine gruri

EMISIONET