Greta Thunberg dhuron 200 mijë euro në mbrojtje të fshatit suedez

Greta Thunberg dhuron 200 mijë euro në mbrojtje të fshatit suedez

Ambientalistja suedeze Greta Thunberg vizitoi fshatrat e popullsisë Sami pranë Jokkmok, në zemër të Arktikut suedez, duke u premtuar atyre një donacion prej rreth 200,000 eurosh, që vijnë nga fondacioni i saj.

Ata janë të destinuara për një ligj ligjor për të ndaluar hapjen e një miniere hekuri që banorët besojnë se do të ndikojë negativisht në komunitet.

Planet e firmës britanike Beëoulf mining për Jokkmok janë miratuar tashmë nga qeveria suedeze, pavarësisht kundërshtimit të Raportuesit Special të OKB-së për të Drejtat e Popullit Indigjen, Francisco Cali Tzay, i cili vizitoi fshatrat Sami verën e kaluar.

Dhurimi i Greta Thunberg tani do të japë një kontribut të rëndësishëm në betejën ligjore kundër minierës, vuri në dukje kreu i fshatit Sami Jåhkågasska, Jon-Mikko Länta i intervistuar nga gazeta Dagens Nyheter.

Ai tha se territori ka pësuar tashmë një ndikim të fortë mjedisor " nga ndërtimi i rrugëve, parqeve dhe minierave”.

Tani po bëhen përgatitjet për një apel në Gjykatën e Lartë në Stokholm, e cila do të vendosë nëse do të anulojë apo jo vendimin e qeverisë.

Popullsia Sami banon në territoret arktike të Suedisë, Norvegjisë, Finlandës dhe Rusisë. 

EMISIONET