Gjykata e Lartë vendos në favor të Trump, emri i ish-Presidentit nuk do të hiqet nga fleta e votimit në Kolorado

Gjykata e Lartë vendos në favor të Trump, emri i ish-Presidentit

Gjykata e Lartë vendosi sot pro ish-presidentit amerikan Donald Trump pasi deklaroi se shtetet federale nuk mund ta heqin atë nga fletët e votimit për veprimet e tij që çuan në sulmin e 6 janarit në Kapitol, duke i dhënë fund të shpejtë një çështjeje me implikime të mëdha për zgjedhjet e vitit 2024.

Gjykata në një vendim pa kundërshtime anuloi Gjykatën e Lartë të Kolorados, e cila përcaktoi se Trump nuk mund të shërbente përsëri si president sipas seksionit 3 të Amendamentit të 14-të të Kushtetutës.

Gjykata tha se Gjykata e Lartë e Kolorados kishte supozuar gabimisht se shtetet mund të përcaktojnë nëse një kandidat presidencial është i papërshtatshëm sipas një dispozite të Amendamentit të 14-të të Kushtetutës.

Vendimi e bën të qartë se Kongresi, jo shtetet, duhet të vendosë rregulla se si mund të zbatohet dispozita e Amendamentit të 14-të. Si i tillë vendimi vlen për të gjitha shtetet, jo vetëm Koloradon.

“Për shkak se Kushtetuta e bën Kongresin, dhe jo shtetet, përgjegjës për zbatimin e seksionit 3 kundër të gjithë zyrtarëve dhe kandidatëve federalë, ne e kthejmë atë”, tha vendimi i Gjykatës së Lartë. Vendimi vjen vetëm një ditë para zgjedhjeve paraprake republikane në Kolorado.

EMISIONET