Gjigantët e internetit i dorëzojnë qeverisë kineze të dhënat e algoritmeve të tyre

Gjigantët e internetit i dorëzojnë qeverisë kineze të

Gjigantët kinezë të internetit, duke përfshirë Alibaba, pronarin e Tiktok, ByteDance dhe Tencent, kanë ndarë për herë të parë detaje të algoritmeve të tyre me rregullatorët e Kinës.

Algoritmet vendosin se çfarë shohin përdoruesit dhe rendin në të cilin e shohin dhe janë kritike për të nxitur rritjen e platformave të mediave sociale.

Në SHBA, Meta dhe Alphabet kanë argumentuar se janë sekrete tregtare mes thirrjeve për më shumë zbulime.

Administrata Kibernetike e Kinës (CAC) ka publikuar një listë me përshkrimet e 30 algoritmeve.

Në një deklaratë ajo tha se lista e saj e algoritmeve do të përditësohej në mënyrë rutinore në një përpjekje për të frenuar abuzimin e të dhënave.

Ndër algoritmet e listuara është njëri që i përket faqes së internetit të tregtisë elektronike Taobao, në pronësi të Alibaba, shkruan BBC

Algoritmi i Taobao u rekomandon përdoruesve produkte ose shërbime përmes gjurmës së tyre dixhitale dhe të dhënave historike të kërkimit.

Algoritmi i ByteDance për Douyin, versioni kinez i TikTok, thuhet se vlerëson interesat e përdoruesve përmes asaj që ata klikojnë, komentojnë, “pëlqejnë” ose “nuk pëlqejnë”.

Kendra Schaefer, kreu i kërkimit të politikave teknologjike në Trivium China, tha për BBC se të dhënat dukeshin në nivel sipërfaqësor.

Nuk duket sikur vetë algoritmet janë dorëzuar. Secili prej këtyre algoritmeve i është dhënë një numër regjistrimi, kështu që CAC mund të përqendrojë përpjekjet e zbatimit në një algoritëm të caktuar.

Pyetja është, cili është hapi tjetër për të parë nëse një algoritëm është gati për kodim?

Megjithatë, Zhai Wei, drejtor ekzekutiv në Qendrën e Kërkimit të Ligjit të Konkurrencës në Universitetin e Shkencave Politike dhe Ligjit të Kinës Lindore, beson se informacioni i dhënë ishte “shumë më i detajuar se sa ishte publikuar me siguri”.

Kjo përfshin disa sekrete biznesi, të cilat nuk është e mundur të publikohen. SHBA përpiqet të përballet me Kinën me investime të mëdha teknologjike

Rregullatorët kinezë kanë shtrënguar kontrollin e tyre në sektorin e teknologjisë për gati dy vjet tani.

Vendi miratoi rregulla të reja për algoritmet në muajin mars, të cilat lejojnë përdoruesit të zgjedhin të mos kontribuojnë në rekomandime.

Kërkonte gjithashtu algoritme me “pronat e opinionit publik ose aftësitë e mobilizimit social” për t’u regjistruar në CAC.

EMISIONET