Ja çfarë i ndodh trupit në një shtëpi pa ngrohje

Ja çfarë i ndodh trupit në një shtëpi pa ngrohje

Gazetari shkencor i BBC-së, James Gallagher, u vendos në një mikro-kamerë ku temperatura u ul deri në 10 gradë, temperatura mesatare në të cilën njerëzit që nuk mund të ngrohin shtëpitë e tyre do të jetojnë në dimër: ja çfarë ndodh me trupin e njeriut

Pa ngrohje, temperaturat do të uleshin deri në atë pikë sa të bëheshin të dëmshme për njerëzit.

Gazetari shkencor i BBC-së, James Gallagher, i cili mori pjesë në një eksperiment në Universitetin e Uellsit të Jugut për të studiuar efektet e të ftohtit në trup, rrëfen se çfarë i ndodh trupit kur bën shumë ftohtë.

Studiuesit e vendosën atë në një mikrokamerë dhe e ulën temperaturën deri në dhjetë gradë duke monitoruar parametrat kryesorë jetikë të saj.

Dhjetë gradë është temperatura mesatare në të cilën njerëzit që nuk kanë mundësi të ngrohin shtëpitë e tyre do të jetojnë në dimër thotë profesor Damian Bailey.

Gjatë eksperimentit Gallagher iu nënshtrua një testi njohës dhe ai kishte më shumë vështirësi për ta zgjidhur atë sesa një test i ngjashëm i kryer në temperaturën e ambientit 21 gradë. Gjaku arrin më pak në tru kështu që ka më pak oksigjen dhe më pak glukozë dhe kjo ka një ndikim negativ thotë sërish Bailey. Testet sugjerojnë qartë se i ftohti është më vdekjeprurës se nxehtësia , ka më shumë vdekje nga valët e ftohta sesa nga valët e të nxehtit, shton ai.

Ata nuk janë faktorët e vetëm të rrezikut: i ftohti lehtëson mbijetesën dhe përhapjen e viruseve dhe dobëson përgjigjen tonë imune.

EMISIONET