Firma amerikane Clearview AI gjobitet për mbledhjen e paligjshme të imazheve të fytyrave

Firma amerikane Clearview AI gjobitet për mbledhjen e paligjshme të

Clearview AI, një kompani e njohjes së fytyrës me seli në Nju Jork, është gjobitur me 9.4 milionë dollarë nga një rregullator i privatësisë në Mbretërinë e Bashkuar.

Gjatë viteve të fundit, firma ka mbledhur imazhe nga webi dhe mediat sociale të njerëzve në Britani dhe gjetkë për të krijuar një bazë të dhënash globale në internet që mund të përdoret nga zbatimi i ligjit për njohjen e fytyrës.

Zyra e Komisionit të Informacionit tha ditëne sotme se kompania ka shkelur ligjet e Mbretërisë së Bashkuar për mbrojtjen e të dhënave.

Clearview shkruan në faqen e saj të internetit se ka mbledhur më shumë se 20 miliardë imazhe të fytyrës së njerëzve në mbarë botën. Ai mbledh imazhe të postuara publikisht nga platformat e mediave sociale si Facebook dhe Instagram, si dhe mediat e lajmeve. Ai e bën këtë pa informuar individët ose pa kërkuar pëlqimin e tyre.

John Edwards, komisioneri i informacionit në Mbretërinë e Bashkuar, tha në një deklaratë: “Kompania jo vetëm që mundëson identifikimin e atyre njerëzve, por monitoron në mënyrë efektive sjelljen e tyre dhe e ofron atë si një shërbim komercial. Kjo është e papranueshme.”

Clearview është gjobitur gjithashtu nga rregullatorët në Francë, Itali dhe Australi./CNBC/

EMISIONET