Falsifikimet e certifikatave të vaksinimit, policia gjermane paralajmëron probleme

Falsifikimet e certifikatave të vaksinimit, policia gjermane

Zyrtarët e policisë në Gjermani paralajmëruan të enjten, më 13 maj se kriminelët tashmë kishin filluar të shesin prova të paligjshme të vaksinimeve Covid-19 dhe se problemi dukej i zgjatur.

Paralajmërimi vjen pasi Gjermania hoqi disa kërkesa bllokimi për individët që janë vaksinuar kundër ose janë rikuperuar nga koronavirusi.

Cilat janë shqetësimet e policisë?

Zyrtarët e policisë paralajmërojnë se individët potencialisht infektivë mund të përdorin falsifikimet për t'i shpëtuar kërkesave të karantinës së udhëtimit ose për të hyrë në shërbime që përndryshe kërkojnë teste negative të koronavirusit dhe përhapjen e virusit.

"Problemi ekziston tashmë sot dhe do të mbetet një problem për një kohë të gjatë, pasi një vaksinim i plotë do të shoqërohet ose me një përjashtim nga kufizimet e të drejtave themelore ose, gjithnjë e më shumë shfaqet, me përparësi të hyrjes ose daljes në udhëtim," tha kryetari i Federatës i Detektivëve Gjermanë (BDK), Sebastian Fiedler, për Handelsblatt .

"Unë e konsideroj problemin me pasaportat e falsifikuara të vaksinimit si një shembull tipik i një fenomeni të ri që mund të ishte parashikuar lehtësisht," tha ai.

Kryetari i Sindikatës së Policisë Gjermane (DPolG) Rainer Wendt paralajmëroi gjithashtu kundër lejeve të falsifikuara të vaksinimit.

"Kartat e vaksinimit ose çertifikata të tjera të vaksinimit janë gjithçka përveç falsifikimit", i tha ai gazetës Osnabrücker Zeitung .

"Për policinë, megjithatë, një falsifikim në letër është jashtëzakonisht i vështirë për t'u zbuluar nëse nuk është shumë i ngathët," tha ai.

Policia thotë se të dhënat shëndetësore janë të nevojshme

Wendt propozoi që oficerëve të policisë, rojeve të kufirit dhe oficerëve komunalë të zbatimit të ligjit duhet t'u jepet qasje në bazën e të dhënave të vaksinimeve të Institutit Robert Koch (RKI). Të dhëna të tilla deri më tani janë raportuar në mënyrë anonime nga qendrat e vaksinimit dhe kjo tani duhet të ndryshojë, tha Wendt.

"Të dhënat do të duhet t'i transmetohen RKI plotësisht; Kjo do të thotë, me emra, të dhëna personale dhe datën e vaksinimit dhe gjithashtu të ruhen atje në një formë të rikuperueshme."

Ministri gjerman i Shëndetësisë Jens Spahn ka thënë se Berlini shpreson të lëshojë një certifikatë dixhitale të imunitetit deri në fund të qershorit, duke e bërë më të lehtë për të provuar përfundimisht se një person është vaksinuar plotësisht.

Njerëzit të cilët janë vaksinuar plotësisht kundër Covid-19 dhe ata që janë shëruar prej tij, u përjashtuan nga shumë kufizime në Gjermani nga e diela e kaluar.

Sipas rregullave të reja, ora e ndalimit dhe kufijtë e kontakteve shoqërore nuk zbatohen më për to, dhe ata nuk duhet të paraqesin një rezultat negativ të testit për të hyrë në shërbime të caktuara.

EMISIONET