Sulmet e përgjakshme, reagon Biden: I bëj thirrje Kongresit të miratojë projekt-ligjin që ndalon armët

Sulmet e përgjakshme, reagon Biden: I bëj thirrje Kongresit të

Presidenti i SHBA-ve, Joe Biden i ka bërë sërish thirrje Kongresit që të miratojë një projekt-ligj që ndalon armët e sulmit, pas një varg të shtënash masive të fundit në Kaliforni që vranë gjithsej të paktën 18 njerëz.

“Për herë të dytë në ditët e fundit, komunitetet e Kalifornisë po mbajnë zi për humbjen e të dashurve në një akt të pakuptimtë të dhunës me armë”, tha presidenti në një deklaratë të lëshuar të martën.

Reagimi i Biden vjen tre ditë pasi një sulmi në një studio vallëzimi në Monterey Park, Kaliforni, duke vrarë të paktën 11 persona. Dy ditë më vonë, një palë të shtëna vdekjeprurëse pranë Half Moon Bay, Kaliforni, la të paktën 7 njerëz të vdekur.

Në përgjigje të tragjedive, një nga senatoret e Kalifornisë, Dianne Feinstein, ka rifutur një ndalim federal të armëve sulmuese dhe një projekt-ligj që rrit moshën minimale të blerjes për armët e sulmit në 21 vjeç.

“I bëj thirrje edhe një herë të dy dhomave të Kongresit që të veprojnë shpejt dhe ndalojnë armët sulmuese në tryezën time dhe të ndërmarrin veprime për të mbajtur të sigurta komunitetet, shkollat, vendet e punës dhe shtëpitë amerikane”, tha Feinstein.

Një ndalim i armëve sulmuese përballet me pak shanse për t’u miratuar në Kongres, pasi Republikanët kontrollojnë Dhomën e Përfaqësuesve dhe partia ka treguar pak interes për çështjen e reduktimit të dhunës me armë. Edhe në Senat, ku demokratët kanë shumicën, republikanët më parë kanë qenë në gjendje të përdorin rregullin e filibusterit për të parandaluar avancimin e rregulloreve të armëve.

Në qershor të 2022, Biden nënshkroi ligjin për armët, ku pranoi se duhet bërë shumë më tepër për të trajtuar dhunën me armë. Të shtënat masive më të fundit tregojnë se sa shumë punë ka mbetur dhe nënvizojnë nevojën për një ndalim të armëve sulmuese, tha Biden.

EMISIONET