Erdogan: Bota islame duhet të zgjohet nga tronditja e masakrave të Gazës

Erdogan: Bota islame duhet të zgjohet nga tronditja e masakrave të

“Nëse bota islame nuk zgjohet nga dridhjet e shkaktuara nga masakrat e Gazës që arrijnë në gjenocid, ajo përballet me rrezikun e humbjes së plotë të reflekseve të saj,” theksoi Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan.

Turqia dërgoi rreth 45,000 tonë ndihma në Gaza dhe do të vazhdojë ta bëjë këtë. Ankaraja nuk i lë kurrë më vete ‘vëllezërit, motrat palestinezë’,” tha Erdogan në një deklaratë.

Sulmet e Izraelit ndaj gazetarëve synojnë të fshijnë provat e masakrave të tij, gjenocidit, duke nxjerrë në pah ‘shqetësimin e tij me të vërtetën’, shtoi Erdogan.

Erdogan theksoi se grupi terrorist PKK/PYD/YPG përbën kërcënim për stabilitetin, zhvillimin dhe paqen e Irakut. Lufta kundër terrorizmit është vendimtare për të ardhmen e Bagdadit.

Presidenti Recep Tayyip Erdoğan bëri deklarata të rëndësishme për gazetarët në aeroplanin që po kthehej nga vizita e tij në Irak.

Gjatë vizitës sonë, ishte vërtet prekëse të shihje Erbilin të stolisur me flamurin tonë turk.

Ne patëm edhe një herë mundësinë të dëshmojmë miqësinë e sinqertë midis Turqisë dhe Rajonit të Kurdistanit të Irakut.

Unë besoj se bashkëpunimi në rritje midis Irakut dhe Turqisë, si në planin dypalësh ashtu edhe në atë rajonal, do të kontribuojë në paqen dhe stabilitetin e të gjithë rajonit. Uroj që rezultatet e diskutimeve dhe vendimeve tona të jenë të dobishme për vendet tona. I falënderoj të gjithë vëllezërit dhe motrat tona irakianë për mikpritjen e tyre të sinqertë, u shpreh Erdogan.

“Motrali i terrorizmit në Irak dhe Siri do të thahet jo vetëm me përpjekjet tona, por edhe me përpjekjet e përbashkëta të administratave të të dy vendeve. Për më tepër, ne vazhdojmë luftën tonë të pamëshirshme kundër të gjitha organizatave terroriste pa dallim.

Lufta jonë kundër PKK/PYD/ YPG, veçanërisht e ngulitur në Irak dhe Siri, ka qenë gjithëpërfshirëse për shumë vite, siç e dini, ne do të vazhdojmë me të njëjtën vendosmëri në të ardhmen, duke respektuar të drejtën ndërkombëtare, duke përfshirë integritetin territorial të fqinjëve tanë.

Në mënyrë ideale, fqinjët tanë duhet të marrin masat e nevojshme kundër kërcënimeve që dalin nga territoret e tyre dhe së bashku duhet të vazhdojmë këtë luftë.

“Nëse e shikojmë çështjen e Gazës nga perspektiva para 7 tetorit, do të gabojmë. Ne duhet të jemi shumë më të ndjeshëm. Masakrat e paprecedentë të Izraelit dhe lëvizjet për të shkatërruar Gazën kërkojnë një ndryshim në qasje. Nëse Gaza bie në duart e Izraelit, hapja e Gazës për hajdutët dhe terroristët izraelit do ta bëjë Izraelin më agresiv dhe të pamatur”, tha ai.

“Nëse bota islame nuk zgjohet nga këto masakra gjenocidale, ajo përballet me rrezikun e humbjes së plotë të reflekseve të saj. Prandaj, ne nuk mund të qëndrojmë të heshtur këtu. Ne duhet të aktivizojmë të gjitha mbaresat nervore. Çështja e Gazës aktualisht është më e rëndësishmja. Çështja e rëndësishme në botën islame, diskutimet e saj për një zgjidhje dhe prodhimi i politikave realiste dhe efektive duhet të jenë në Gaza. Pika e rendit të ditës është kjo çështje dhe ne do të vazhdojmë të bëjmë më shumë se ç’është e mundur për një zgjidhje, tha Erdogan.

EMISIONET