Ekzekutimi i të burgosurve me gaz azot, Alabama planifikon të rradhës

Ekzekutimi i të burgosurve me gaz azot, Alabama planifikon të

Shteti i Alabamës po kërkon të ekzekutojë për herë të dytë një të burgosur duke përdorur gaz azot, vetëm disa javë pasi u bë i pari në vend që përdor metodën e diskutueshme. Prokurori i Përgjithshëm i shtetit i kërkoi Gjykatës së Lartë të Alabamës të caktojë një datë ekzekutimi për Alan Eugene Miller, i cili është në dënim me vdekje që nga viti 2000. Ai u dënua për vrasjen e tre personave gjatë të shtënave në vendin e punës. OKB-ja e ka dënuar metodën e gazit të azotit si mizore.

Në janar, shteti ekzekutoi një të burgosur tjetër, Kenneth Eugene Smith, me gaz azot. Sipas gazetarëve në ekzekutim, Smith u përplas me dhunë mbi barrelë përpara se të shpallej i vdekur 25 minuta më vonë. Ndërsa avokatët e kanë kundërshtuar metodën, shteti argumentoi se ajo ishte "efektive dhe humane" dhe thotë se Miller, 59 vjeç, do të ekzekutohet në të njëjtën mënyrë. Miller u dënua për vrasjen e tre personave - Terry Jarvis, Lee Holdbrooks dhe Scott Yancy - në vitin 1999 gjatë të shtënave në vendin e punës në Birmingham, Alabama.

“Është edhe një herë koha e përshtatshme për ekzekutimin e dënimit të tij”, tha në një deklaratë Prokurori i Përgjithshëm i Alabama, Steve Marshall.

Miller i mbijetoi një përpjekjeje të mëparshme ekzekutimi me injeksion vdekjeprurës në shtator 2022 pasi u anulua kur nuk mund të përfundonte brenda një afati mesnatë. Pas përpjekjes së dështuar, Miller ngriti një padi federale që pretendon se stafi i burgut, duke u përpjekur të gjente një venë, e goditi atë me gjilpëra për më shumë se një orë dhe e la atë të varur vertikalisht teksa ishte shtrirë i lidhur në një gurë. Në nëntor 2022, shteti ra dakord se nuk do të përdorte injeksion vdekjeprurës në ekzekutimin e tij, por në vend të kësaj, gaz azot.

Përpara ekzekutimit të Kenneth Eugene Smith në janar, OKB-ja, BE-ja dhe aktivistët kundër dënimit me vdekje dënuan përdorimin e gazit të azotit për dënimin me vdekje. Smith u dënua në vitin 1989 për vrasjen e gruas së një predikuesi, Elizabeth Sennett. Komisioneri i Lartë i OKB-së për të Drejtat e Njeriut, Volker Turk, tha se ai kishte "shqetësime serioze se kjo metodë e re dhe e paprovuar e mbytjes nga gazi azotik mund të çojë në torturë, ose trajtim mizor, çnjerëzor ose poshtërues".

Thithja e gazit të pastër të azotit ndërpret furnizimin me oksigjen në tru. Procedura nuk ishte përdorur kurrë më parë në një ekzekutim, sipas Qendrës së Informacionit të Dënimit me Vdekje. Përveç Alabamës, vetëm dy shtete të tjera - Oklahoma dhe Mississippi - lejojnë ekzekutimin me gaz azot.

Këto shtete miratuan përdorimin e hipoksisë së azotit si një metodë alternative të ekzekutimit, sepse barnat e përdorura në injeksione vdekjeprurëse janë bërë më të vështira për t'u gjetur, duke kontribuar në uljen e përdorimit të dënimit me vdekje në nivel kombëtar.

EMISIONET