Diamanti i rrallë rozë del në ankand me shifrën e çmendur prej 35 mln dollarësh

Diamanti i rrallë rozë del në ankand me shifrën e

Sotheby's në Nju Jork pretendon se një diamant rozë me 'ngjyrë dhe shkëlqim të pashembullt' që mund të jetë më i vlefshmi i llojit të tij mund të shitet në ankand për mbi 35 milionë dollarë kur të dalë për oferta në qershor.

Diamanti, i quajtur The Eternal Pink, u zbulua nga një firmë në Afrikën e Jugut në një minierë në Botsvana në vitin 2019.

Ai peshon rreth 10.57 karat, zyrtarisht ka ngjyrë 'rozë të purpurt' sipas shtëpisë së ankandit dhe konsiderohet ultra i rrallë.

Eternal Pink do t'i bashkohet radhëve të diamantëve më të rëndësishëm në histori, tha Quig Burning, kreu i bizhuterive të Sotheby për Amerikën në një deklaratë për shtyp.

Sotheby's gjithashtu e titulloi atë si 'ndoshta diamanti rozë më i rëndësishëm që është shfaqur ndonjëherë në ankand' kur të dalë në shitje më 8 qershor.

Diamanti do t'i jepet publikut duke e parë javën e parë të prillit në Hong Kong si një festë e 50-vjetorit të Sotheby's në Azi.

Vlera e diamantit, pjesërisht, vjen nga ajo që ekspertët thonë se është qartësia e The Eternal Pink, pasi thuhet se është 'brenda e përsosur'.

Thuhet se ngjyra e diamantit është në një nivel të arritur vetëm nga rreth katër përqind e të gjithë diamanteve rozë.

“Kjo ngjyrë është nuanca më e bukur dhe më e përqendruar e rozës në diamante që kam parë ose ka dalë ndonjëherë në treg”, tha Burning.

"Prania e pamasë dhe rrallësia e madhe e Eternal Pink e bëjnë atë të krahasueshëm me kryeveprat më të mira të artit - shumë më të rrallë se një Magritte apo një Warhol".

Një rënie e ofertës e shkaktuar nga mbyllja në vitin 2020 e një miniere australiane që prodhoi pjesën më të madhe të furnizimit botëror, ka bërë që diamanti rozë të rritet në qiell në vlerë.

Më pak se tre për qind e të gjithë diamanteve të vendosura në Institutin Gemologjik të Amerikës dhe diamantet rozë konsiderohen të jenë ndër më të rrallët nga ato specie të rralla.

Çmimi mesatar i gurëve të çmuar u rrit me 30 për qind midis qershorit 2020 dhe qershorit 2021.

EMISIONET