Dekada Xi riformëson ushtrinë dhe rajonin e Kinës

Dekada Xi riformëson ushtrinë dhe rajonin e Kinës

Gjatë sundimit dhjetëvjeçar të Xi Jinping , Kina ka ndërtuar marinën më të madhe në botë, ka rindërtuar ushtrinë më të madhe të globit dhe ka grumbulluar një arsenal bërthamor dhe balistik për të shqetësuar çdo armik.

Me fqinjët e Kinës që tani po nxitojnë të mbajnë ritmin, mandati i ardhshëm pesëvjeçar i Xi ka të ngjarë të shohë një garë të shpejtë të armatimeve Azi-Paqësor.

Nga Koreja e Jugut që zhvillon një marinë me ujë të kaltër e deri tek Australia që blen nëndetëse me energji bërthamore , blerjet e armëve janë rritur në të gjithë rajonin.

Sipas shifrave nga Instituti Ndërkombëtar për Studime Strategjike me bazë në Londër, shpenzimet e mbrojtjes Azi-Paqësorit kaluan 1 trilion dollarë vetëm vitin e kaluar.

Kina, Filipinet dhe Vietnami kanë dyfishuar afërsisht shpenzimet në dekadën e fundit.

Edhe Japonia po propozon buxhete rekord të mbrojtjes dhe po synon t'i japë fund politikës së saj të gjatë "pa goditje të parë", duke përmendur një mjedis "gjithnjë e më të ashpër" të sigurisë.

"Të gjithë lojtarët kryesorë në rajonin Indo-Paqësor po i përgjigjen modernizimit ushtarak të Kinës, në thelb aq shpejt sa munden," tha Malcolm Davis , një ish-zyrtar australian i mbrojtjes tani me Institutin Australian të Politikave Strategjike.

EMISIONET