“Boks” në kongresin e Hondurasit, ligjvënësit përplasen përpara inaugurimit të presidentit të ri

“Boks” në kongresin e Hondurasit, ligjvënësit

Ligjvënësit shkëmbyen goditje fizike në Kongresin e Hondurasit të premten, pasi një mosmarrëveshje midis anëtarëve të partisë së presidentit të zgjedhur Xiomara Castro u shndërrua në dhunë.

Ligjvënësit nga partia e majtë “Libre” protestuan pasi 20 anëtarë rebelë propozuan Jorge Calix, si president të përkohshëm të Kongresit.

Besnikët e Kastros pretenduan se kjo shkelte një pakt me partnerin e koalicionit të “Libre”.

Mes thirrjeve "tradhtarë" ligjvënësit e zemëruar të “Libre” u detyruan të shkonin në podium ndërsa Calix po bënte betimin, duke bërë që ai të ikte nën një breshëri grushtesh dhe shtytjesh.

Kjo ishte seanca e parë e Kongresit prej 128 anëtarësh që kur u zgjodh nëntorin e kaluar.

Kriza filloi të enjten vonë kur Castro thirri 50 ligjvënësit e partisë së saj në një takim për t'u kërkuar atyre që të mbështesin Luis Redondo të partisë Salvador të Hondurasit si president të Kongresit.

20 anëtarët rebelë nuk morën pjesë.

Ndërkohë, të premten, udhëheqësi i “Libre”, Gilberto Rios tha se ata mbështeten nga grupe që dëshirojnë të ndalojnë fushatën e premtuar të Kastros kundër korrupsionit, duke përfshirë njerëz në krimin e organizuar dhe trafikun e drogës.

Castro fitoi zgjedhjet më 28 nëntor për t'u bërë presidentja e parë grua e Hondurasit dhe për t'i dhënë fund 12 viteve të sundimit të Partisë Kombëtare.

Castro do të betohet më 27 janar së bashku me zyrtarë të tjerë të lartë, përfshirë presidentin e Kongresit, në një ceremoni ku marrin pjesë mysafirë ndërkombëtarë, përfshirë nënpresidenten e SHBA-së, Kamala Harris.

“Boks” në kongresin e Hondurasit, ligjvënësit

EMISIONET