BE miraton ndihmën ushtarake prej 1,4 miliardë eurosh për Ukrainën duke përdorur asetet ruse

BE miraton ndihmën ushtarake prej 1,4 miliardë eurosh për

Ministrat e Jashtëm të BE-së miratuan 1,4 miliardë euro (1,5 miliardë dollarë) ndihmë ushtarake për Ukrainën, me paketën që do të financohet për herë të parë nga të ardhurat nga asetet e ngrira të Bankës Qendrore Ruse, thanë sot diplomatët.

Diplomati i lartë i BE-së, Josep Borrell tha se ”fondet duhet të arrijnë shpejt në Ukrainë dhe të shmangin çdo bllokim përpara miratimit të tyre në një takim të ministrave të Jashtëm të BE-së në Luksemburg”

Miratimi vjen si një nxitje e mirëpritur për Kievin mes kundërshtimit të vazhdueshëm të Hungarisë ndaj paketave të tjera nga një fond jashtë buxhetit i quajtur Lehtësia Evropiane e Paqes (EPF) me vlerë më shumë se 6,0 miliardë euro.

Çdo vend anëtar i BE-së ka të drejtën e vetos për pagesat e EPF dhe Hungaria ka bllokuar disa disbursime në lidhje me Ukrainën për gati një vit. Një fond mbështetës prej 5,0 miliardë eurosh është gjithashtu i bllokuar.

 

EMISIONET