BE 'kundërshton dhe dënon pa mëdyshje" aneksimin, premton mbështetje të vazhdueshme për Ukrainën

BE 'kundërshton dhe dënon pa mëdyshje" aneksimin,

Ursula von der Leyen ka reaguar lidhur me aneksimin e territoreve ukrainase nga Rusia.

Ajo e konsideron si të paligjshëm dhe thotë se nuk do të ndryshojë asgjë.

“Aneksimi i paligjshëm i shpallur nga Putin nuk do të ndryshojë asgjë. Të gjitha territoret e pushtuara ilegalisht nga pushtuesit rusë janë tokë ukrainase dhe do të jenë gjithmonë pjesë e këtij kombi sovran.”, shkruan Ursula von der Leyen në rrjetin e saj Twitter.

Sakaq anëtarët e Këshillit Evropian në një deklaratë të përbashkët shkruajnë “kundërshtojmë me vendosmëri dhe dënojmë pa mëdyshje aneksimin e paligjshëm nga Rusia të rajoneve Donetsk, Luhansk, Zaporizhzhia dhe Kherson të Ukrainës. Duke minuar me dashje rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla dhe duke shkelur hapur të drejtat themelore të Ukrainës për pavarësi, sovranitet dhe integritet territorial, parimet thelbësore të sanksionuara në Kartën e OKB-së dhe ligjin ndërkombëtar, Rusia po vë në rrezik sigurinë globale.”
Ata thonë s enuk do ti njohin kurrë revferendumet.

“Ne nuk i njohim dhe nuk do t'i njohim kurrë 'referendat' ilegale që Rusia ka krijuar si pretekst për këtë shkelje të mëtejshme të pavarësisë, sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës, as rezultatet e tyre të falsifikuara dhe të paligjshme. Ne kurrë nuk do ta njohim këtë aneksim të paligjshëm. Këto vendime janë të pavlefshme dhe nuk mund të prodhojnë asnjë efekt juridik. Krimea, Kherson, Zaporizhzhia, Donetsk dhe Luhansk janë Ukrainë. Ne u bëjmë thirrje të gjitha shteteve dhe organizatave ndërkombëtare që ta refuzojnë pa mëdyshje këtë aneksim të paligjshëm.

BE do të vijojë mbështetjen për Ukrainën.

“Përballë luftës së agresionit të Rusisë, si dhe përshkallëzimit të fundit të Moskës, Bashkimi Evropian qëndron me vendosmëri me Ukrainën dhe popullin e saj. Ne jemi të palëkundur në mbështetjen tonë për integritetin territorial dhe sovranitetin e Ukrainës. Ukraina po ushtron të drejtën e saj legjitime për t'u mbrojtur kundër agresionit rus për të rimarrë kontrollin e plotë të territorit të saj dhe ka të drejtë të çlirojë territoret e pushtuara brenda kufijve të saj të njohur ndërkombëtarisht. Kërcënimet bërthamore të bëra nga Kremlini, mobilizimi ushtarak dhe strategjia e kërkimit për të paraqitur në mënyrë të rreme territorin e Ukrainës si të Rusisë dhe pretendimi se lufta mund të ndodhë tani në territorin e Rusisë, nuk do ta lëkundin vendosmërinë tonë.”, thuhet në deklaratë.

“Ne do të forcojmë masat tona kufizuese kundër veprimeve të paligjshme të Rusisë. Ata do të rrisin më tej presionin ndaj Rusisë për t'i dhënë fund luftës së saj të agresionit.”

EMISIONET