BE-ja pranon marrëveshjen për të ulur emetimet në shtëpitë dhe ndërtesat publike

BE-ja pranon marrëveshjen për të ulur emetimet në

Ndërtesat e reja në BE nuk duhet të kenë asnjë emetim nga lëndët djegëse fosile deri në vitin 2030, dhe kaldaja që përdorin këto burime do të ndalohen deri në vitin 2040 sipas një marrëveshjeje të re për energjinë dhe shtëpitë. Rregullat, të rëna dakord midis eurodeputetëve dhe shteteve anëtare, por të pa miratuara ende zyrtarisht, vendosin objektiva për t'i bërë ndërtesat të shpenzojnë më pak energji. Subvencionet për kaldaja të pavarura të naftës dhe gazit do të ndalen deri në vitin 2025.

"Energjia e humbur është para e humbur në fatura. Ne duhet t'i ndihmojmë qytetarët të kursejnë para dhe t'i mbrojmë ata nga çmimet e paqëndrueshme të energjisë," tha Ciaran Cuffe, një eurodeputet irlandez me grupin e Gjelbër që ishte përgjegjës për propozimin.

Më shumë se një e treta e ndotjes së BE-së nga ngrohja e planetit vjen nga ndërtesat e saj, shumë prej të cilave janë të vjetra, që rrjedhin dhe nxehen nga djegia e lëndëve djegëse fosile. Marrëveshja synon të heqë gradualisht kaldajat me naftë dhe gaz deri në vitin 2040, megjithëse sipas rregullave të reja do të vazhdojë të subvencionojë sistemet hibride. Pompat e nxehtësisë, të cilat ngrohin ndërtesat në mënyrë të pastër dhe efikase, por janë të shtrenjta, janë mjeti kryesor për dekarbonizimin e ndërtesave në një udhërrëfyes të hartuar nga Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë për arritjen e emetimeve neto zero deri në vitin 2050. Komisioni Evropian do të publikojë një plan veprimi të pompës së nxehtësisë në fillimtë vitit 2024 për të ndërtuar dhe instaluar më shumë prej tyre.

Nëse miratohet në formën e saj aktuale, marrëveshja e arritur të enjten mbrëma do të detyrojë gjithashtu vendet anëtare të vendosin panele diellore në më shumë ndërtesa, duke filluar me ndërtesat dhe zyrat e reja publike dhe duke u zgjeruar për të përfshirë shtëpi të reja deri në vitin 2030. Marrëveshja u lejon shteteve anëtare të bëjnë përjashtime për ndërtesat bujqësore dhe të trashëgimisë, si dhe kishat dhe vendet e tjera të adhurimit.

EMISIONET