Attal: Macron nuk do të shpallë kandidatë në zonat ku ka pak shanse për të fituar

Attal: Macron nuk do të shpallë kandidatë në zonat ku ka pak

Partia Rilindja e presidentit francez Emmanuel Macron nuk do të paraqesë kandidatë në zonat ku ata kanë pak shanse për të fituar, por do të nxisë mbështetësit e saj të votojnë për qendrat e tjerë, tha sot kryeministri Gabriel Attal për transmetuesin RTL.

“Ka disa zona ku ne e dimë se kandidatët tanë nuk janë në pozitën më të mirë për të parandaluar një fitore të ekstremistëve”, tha Attal.

“Në vend të kësaj, Rilindja do të mbështeste kandidatë të tjerë”, shtoi ai. Attal tha se 65 nga 577 njësitë elektorale ishin në këtë kategori.

Duke iu përgjigjur një rritjeje të mbështetjes për Tubimin Kombëtar të krahut të djathtë të udhëhequr nga Jordan Bardella dhe Marine Le Pen në zgjedhjet e Parlamentit Evropian në fillim të këtij muaji, Macron thirri zgjedhjet e parakohshme të Asamblesë Kombëtare që do të organizohen në dy raunde më 30 qershor dhe 7 korrik.

Votimi për Asamblenë Kombëtare bëhet me shumicë të thjeshtë, me të paktën dy kandidatët kryesorë që kalojnë në raundin e dytë nëse askush nuk fiton një shumicë të qartë në raundin e parë.

Analistët besojnë se formati i votimit mund të luajë në avantazhin e Macron në krahasim me sistemin e votimit në zgjedhjet evropiane, i cili bazohet në përfaqësimin proporcional.

“Si aleanca e majtë e Frontit të Ri Popullor, e cila përfshin “La France Insoumise”, e përshkruar nga Macron si ekstremiste, dhe “Tubimi Kombëtar”, do të ishin katastrofike nëse do të ishin në qeveri”, tha Attal për RTL.

EMISIONET