Analiza e CNN: A mund të arrestohet presidenti rus Vladimir Putin?

Analiza e CNN: A mund të arrestohet presidenti rus Vladimir Putin?

Që në minutat e para që u bë i ditur vendimi i Gjykatës Ndërkombëtare Penale, pas një raporti të OKB-së për dëbimin e fëmijëve dhe apelimet e liderëve që folën për krime lufte, mediat ndërkombëtare analizuan ndikimin real të vendimit ligjor në komunitetin botëror.

“A mund të arrestohet Putin?” Kjo është pyetja që shtron CNN amerikan, duke shqyrtuar të gjitha të dhënat.

“Ndoshta jo”, është përgjigja që jep vetë rrjeti i lajmeve dhe më pas shpjegon “pse”.

Çdokush i akuzuar për një krim, thekson CNN, nga Gjykata Ndërkombëtare Penale, e cila përbëhet nga vendet anëtare, mund të gjykohet.

Gjykata gjykon njerëz, jo vende, dhe fokusohet tek ata që mbajnë përgjegjësinë më të madhe: liderët dhe zyrtarët.

Megjithatë, Ukraina nuk është anëtare e gjykatës. Gjykata nuk zhvillon gjykime në mungesë, kështu që Putini ose do të duhet të ekstradohet nga Rusia ose të arrestohet jashtë Rusisë.

Kjo duket e pamundur, komenton CNN.

“Nuk ka asnjë mënyrë që Putini të gjykohet në Hagë”, komenton nga ana e BBC-së, e cila shpjegon se kjo është për shkak se Rusia nuk është anëtare e Gjykatës Ndërkombëtare Penale e cila mund të vazhdojë të arrestojë ata në vendet anëtare.

Nisur nga rrethanat, theksohet, duket e pamundur që Rusia të dorëzojë presidentin e saj apo komisionerin për të drejtat e fëmijëve.

Megjithatë, theksohet se çështja e lëshimit të një urdhër-arresti mbetet një çështje e mprehtë për Putinin pasi do të ketë kufizime në vendet që ai mund të vizitojë ndërsa përgatitet të krijojë marrëveshje me homologun e tij kinez.

Në të njëjtën kohë, ky fakt është një turp për Kremlinin, i cili për herë të fundit i mohon akuzat për krime lufte.

Vihet re, në këtë pikë, se Statuti i Romës i Gjykatës Ndërkombëtare Penale u ratifikua nga 123 vende, por Amerika, si dhe Kina, India dhe Rusia abstenuan.

Urdhri i arrestit

Në njoftimin përkatës të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë thuhet: “Sot, më 17 mars 2023, Dhoma Paragjyqësore II e Gjykatës Ndërkombëtare Penale (ICC) lëshoi ​​urdhra arresti për dy individë në kontekstin e situatës në Ukrainë: Vladimir Putin dhe  Maria Lvova-Belova."

Në deklaratën përkatëse të GJNP-së, theksohet se Putin “mbahet përgjegjës për krimin e luftës të dëbimit të paligjshëm të një popullsie (të fëmijëve) dhe atë të transferimit të paligjshëm të një popullsie (të fëmijëve) nga territoret e pushtuara të Ukrainës në Federatën Ruse (në përputhje me nenin 8(2)(a)(vii) dhe 8(2)(b)(viii) të Statutit të Romës).

Krimet dyshohet se janë kryer në territoret e okupuara të Ukrainës të paktën që nga 24 shkurt 2022.

Ka arsye të mira për të besuar se z.Putini mban përgjegjësi individuale penale për krimet e sipërpërmendura, nga njëra anë, sepse ai i ka kryer veprimet drejtpërdrejt, së bashku me të tjerët ose nëpërmjet të tjerëve, nga ana tjetër, sepse nuk ka ushtruar kontrollin e duhur mbi vartësit e tij politikë dhe ushtarakë që kanë kryer vepron apo lejoi kryerjen e tyre dhe të cilët ishin nën autoritetin dhe kontrollin efektiv të tij.

Përgjigja ruse pas urdhrit të arrestit të Gjykatës Penale Ndërkombëtare kundër Vladimir Putin nuk vonoi.

Përfaqësuesja e Ministrisë së Jashtme, Maria Zakharova, me ton provokues foli për një “lëvizje të pakuptimtë” që nuk “prek Rusinë”.

“Vendimet e Gjykatës Ndërkombëtare Penale nuk kanë asnjë kuptim për vendin tonë, qoftë edhe nga pikëpamja juridike. Rusia nuk është palë e Statutit të Romës të Gjykatës Ndërkombëtare Penale dhe nuk mban asnjë detyrim sipas tij”, theksoi ai në veçanti.

Zhvendosja e fëmijëve në Rusi

Transferimi i fëmijëve ukrainas nga Rusia në zonat nën kontrollin e saj në Ukrainë, si dhe në territorin rus, përbën një "krim lufte", tha Komisioni Special i OKB-së për Ukrainën, duke theksuar gjithashtu krimet e mundshme kundër njerëzimit.

Mirëpo, kreu i këtij Komisioni deklaroi se nuk është gjetur asnjë provë për gjenocid.

"Ne nuk gjetëm asnjë provë që gjenocid ishte kryer brenda Ukrainës," u tha gazetarëve Eric Mose, kreu i Komisionit.

Ai shtoi se Komisioni po shqyrton provat dhe se ka "disa aspekte që mund të ngrenë pikëpyetje" në lidhje me gjenocidin e mundshëm.

Në raportin e tij të parë që nga fillimi i pushtimit rus të Ukrainës më 24 shkurt 2022, Komisioni Hetimor i OKB-së arrin në përfundimin se "situatat që shqyrtoi në lidhje me transportin dhe zhvendosjen e fëmijëve, përkatësisht brenda Ukrainës dhe Federatës Ruse, shkelin kushtet ndërkombëtare të drejtën humanitare dhe përbëjnë krim lufte”.

Sipas Kievit, 16,221 fëmijë u deportuan në Rusi deri në fund të shkurtit, por Komisioni nuk ishte në gjendje të verifikonte këto shifra.

Megjithatë, zyrtarët rusë kanë marrë masa ligjore dhe politike në lidhje me transferimin e fëmijëve nga Ukraina dhe se presidenti rus Vladimir Putin nënshkroi një dekret në maj 2022 duke e bërë më të lehtë dhënien e shtetësisë ruse për disa fëmijë.

Hetuesit gjithashtu akuzojnë Moskën për "krime të mundshme kundër njerëzimit".

EMISIONET