Ambasadori serb në Romë: Liderët e Kosovës ushqejnë propagandën e tensionet në rajon

Ambasadori serb në Romë: Liderët e Kosovës ushqejnë

Ambasadori serb në Kosovë Goran Aleksic nëpërmjet një letre publike ka kritikuar liderët e Kosovës, duke thënë se këto të fundit po ushqejnë propagandën dhe tensionet në rajon.

Sipas tij nuk është Serbia ajo shkaktoi krizën  e fundit që shpërthu në Krahinën Jugore, por Alib Kurti që vendosi masa diskriminuese që mohojnë të drejtën e lëvizjes së lirë dhe shkelin marrëveshjet e arritura ndërmjet Prishtinës e Beogradit.

Ai i ka bërë thirrje liderëve të Kosovës që të respektojnë marrëveshjet të përcaktuara në Dialog me mbështetjen e Bashkimit Evropian dhe të përmbushen angazhimet që rrjedhin nga këto marrëveshje.

Po ashtu ai shton se është thelbësore që  të përmbahet nga ngritja e tonit që vetëm sa dëmton dialogun dhe procesin e pajtimit ndërmjet popullit serb dhe popullit shqiptar.

Reagimi i plotë

Po ju shkruaj duke iu referuar intervistës me titull ' Kosova, Kryeministri Kurti: "Rrezikojmë luftën. Pas Serbisë është Putini " , publikuar më 8 gusht në të cilën i ashtuquajturi kryeministër kosovar u shpreh jo vetëm pohime të gabuara, por edhe të papërgjegjshme dhe mashtruese. Për më tepër, kërcënimi i tij se “lufta e tretë” mund të nisë pikërisht në Kosovë e Metohi është mjaft shqetësues. Toni i përhershëm sfidues dhe radikal i z. Kurti, që synon sulmet kundër Beogradit duke u bazuar vetëm në ekzistimin e marrëdhënieve të Serbisë me Federatën Ruse, vetëm sa ka rritur edhe më shumë tensionin politik dhe të sigurisë në rajonin tonë.

Fillimisht, dua të sqaroj një gjë: nuk ishte Serbia ajo që shkaktoi krizën e fundit që shpërtheu në Krahinën Jugore. Siç u shpreh shprehimisht, ishte z. Kurti që në mënyrë të njëanshme vendosi masa diskriminuese që mohojnë të drejtën e lëvizjes së lirë dhe shkelin marrëveshjet e arritura deri më tani ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, në negociatat nën patronazhin e Bashkimit Evropian. Duke kryer sulme të armatosura kundër pjesëmarrësve serbë në demonstratat paqësore të 31 korrikut, Prishtina ka rrezikuar seriozisht paqen dhe sigurinë e Kosovës dhe Metohisë.

Përsa i përket sigurisë, dua të sqaroj se Republika e Serbisë vitin e kaluar ka kryer jo 91 apo 104 stërvitje ushtarake, siç tha z. Kurti, por gjithsej 21 stërvitje nga të cilat numri më i madh është 14 me shtetet anëtare të NATO-s apo NATO-s, 2 me Bashkimin Evropian dhe 3 me Federatën Ruse. Në kontekstin e konfliktit në Ukrainë, dhe si një vend neutral nga pikëpamja ushtarake, Serbia ka vendosur të pezullojë të gjitha stërvitjet ushtarake me partnerët e saj ndërkombëtarë në mënyrë të përkohshme.

Sa i përket numrit të supozuar të bazave serbe në vijën administrative me Krahinën e Kosovës dhe Metohisë, e mohoj kategorikisht numrin e treguar nga z. Kurti. Të gjitha aktivitetet e ndërmarra nga forcat e armatosura të Serbisë kryhen në mënyrë transparente dhe bashkërisht me partnerët e KFOR-it, të dakorduar në nivelin më të lartë. Italia sigurisht që do të jetë e vetëdijshme për këtë, duke qenë se shikuar numerikisht, kontingjenti italian, me 638 ushtarë, është kontingjenti më i madh i KFOR-it dhe se në 10 vitet e fundit, 9 nga 10 komandantë ishin italianë. Rastësisht, shfrytëzoj rastin të falënderoj ushtarët italianë që mbrojnë manastirin ortodoks serb të Visoki Deçanit, një vend i trashëgimisë së UNESCO-s - një rast më unik sesa i rrallë në shekullin e 21-të, domethënë një vend i shenjtë, në zemër të Evropës,

II Z. Kurti argumenton se e ashtuquajtura Kosovë është një vend demokratik dhe ekonomikisht i begatë. Megjithatë, është fakt i padiskutueshëm se që nga fillimi i qeverisjes së saj numri i sulmeve ndaj popullatës serbe në Kosovë dhe Metohi çdo vit është rritur për 50%. Edhe sot, 23 vjet pas konfliktit, nuk ka garanci për sigurinë e serbëve ortodoksë në Kosovë e Metohi dhe në vendet e tyre të shenjta. Më shumë se 200,000 qytetarë serbë dhe joshqiptarë janë ende të zhvendosur brenda vendit në Serbinë Qendrore, shumica e të cilëve nuk kanë mundur kurrë të kthehen në shtëpitë e tyre. Duke pasur parasysh se shtetasit serbë që jetojnë në krahinë nuk u lejuan të marrin pjesë në referendumin kushtetues apo në zgjedhjet politike dhe piezidentiale dhe në këtë mënyrë të shprehin të drejtat e tyre themelore elektorale,

Prandaj, në vend që të merremi me supozime të rreme dhe të thirremi në luftë, ftojmë z. Kurti të merret me problemet reale lidhur me sundimin e ligjit dhe të drejtat themelore. Është jetike që Prishtina të ndalojë menjëherë dhunën sistematike, strukturore dhe fizike kundër serbëve të KeM. Është gjithashtu e nevojshme që në mënyrë konkurrente të respektohen tekstet e marrëveshjeve të përcaktuara në Dialog me mbështetjen e Bashkimit Evropian dhe të përmbushen angazhimet që rrjedhin nga këto marrëveshje - para së gjithash të vendoset, pas nëntë vjetësh nga nënshkrimi, Bashkimi i komunave serbe në krahinë. Së fundi, është thelbësore që ajo të përmbahet nga ngritja e tonit që vetëm sa dëmton dialogun dhe procesin e pajtimit ndërmjet popullit serb dhe popullit shqiptar.

Serbia gjithmonë ka respektuar dhe zbatuar Marrëveshjet e Brukselit dhe do të vazhdojë, përkundër të gjitha sfidave, të angazhohet në procesin e dialogut me Prishtinën, të ndërmjetësuar nga Bashkimi Evropian, pasi mënyra e vetme për t'u marrë me të gjitha çështjet e hapura është ajo politike dhe teknike. Sa i përket Krahinës së Kosovës dhe Metohisë, objektivi ynë parësor është ruajtja e paqes dhe stabilitetit. Politika jonë do të mbetet e përgjegjshme dhe e hapur për dialog me Bashkimin Evropian, NATO-n dhe me të gjithë aktorët kryesorë ndërkombëtarë, ndër të cilët Italia mban pozicionin e një rëndësie të veçantë dhe që mund të kontribuojë në qetësimin e propagandës së z. Kurti.

EMISIONET