Alarmi: Kina mund të spiunojë britanikët përmes mikroçipave në frigoriferë dhe madje edhe llamba

Alarmi: Kina mund të spiunojë britanikët përmes

Ministrat britanik ë janë paralajmëruar se Kina mund të spiunojë miliona britanikë duke përdorur mikroçipe të vendosura në makina, pajisje shtëpiake si frigoriferë dhe madje edhe llamba.

Sipas një raporti dërguar qeverisë nga një ish-diplomat që ka këshilluar Parlamentin për Pekinin, teknologjia përbën një kërcënim të gjerë për sigurinë kombëtare të Mbretërisë së Bashkuar.

Raporti thotë se modulet e vogla mbledhin të dhëna dhe i transmetojnë ato nëpërmjet rrjetit 5G, i cili u jep autoriteteve kineze inteligjencën dhe aftësinë për të gjurmuar njerëzit dhe bizneset.

Pajisjet që përmbajnë modulet përfshijnë laptopë, altoparlantë inteligjentë të kontrolluar me zë, orë inteligjente, matës inteligjentë të energjisë dhe frigoriferë.

Raporti, i publikuar nga konsulenca me bazë në Uashington, OODA, thotë se kërcënimi i mundshëm është shumë më i lartë se ai nga komponentët e prodhuar në Kinë në shtyllat e telefonave celularë që çuan në ndalimin e qeverisë për produktet Huawei.

“Ne nuk jemi ende kujdesshëm ndaj këtij kërcënimi. Kina ka parë një mundësi për të dominuar këtë treg,dhe nëse e bën këtë, mund të mbledhë shumë të dhëna dhe t'i bëjë vendet e huaja të varura prej tyre”, tha Charles Parton, autori i raportit për Telegrafin.

Tre kompani kineze tashmë kanë 54 për qind të tregut global në pajisjet e modulit të quajtur Celular IoT dhe 75 për qind nga lidhjet.

Nëse urdhërohet, ata duhet t'i dorëzojnë të gjitha të dhënat qeverisë kineze, bashkë me klientët e tre kompanive kineze përfshijnë firmat kompjuterike Dell, Lenovo, HP dhe Intel, dhe prodhuesin e makinave Tesla.

Kjo rrit shqetësimin se britanikët me laptopë të atyre markave ose me një makinë Tesla se mund të spiunohen.

EMISIONET