783 milionë njerëz përballen me urinë kronike, bota shpërdoron 19% të ushqimit

783 milionë njerëz përballen me urinë kronike, bota

Sipas një raporti të ri të Kombeve të Bashkuara, bota ka çuar dëm rreth 19% të ushqimit të prodhuar globalisht në vitin 2022, ose rreth 1,05 miliardë tonë metrikë, sipas AP.

Raporti i Indeksit të Mbetjeve Ushqimore të Programit Mjedisor të OKB-së, i publikuar të mërkurën, tregon progresin e vendeve për të përgjysmuar mbetjet ushqimore deri në vitin 2030.

Raporti i 2021 vlerësoi se 17% e ushqimit të prodhuar globalisht në 2019, ose 931 milionë tonë metrikë (1,03 miliardë ton), u shpërdorua, por autorët kundërshtuan krahasimet e drejtpërdrejta për shkak të mungesës së të dhënave të mjaftueshme nga shumë vende.

Studiuesit analizuan të dhënat e vendit për familjet, shërbimin ushqimor dhe shitësit me pakicë. Ata zbuluan se çdo person harxhon rreth 79 kilogramë (rreth 174 paund) ushqim në vit, e barabartë me të paktën 1 miliard vakte të humbura çdo ditë në mbarë botën.

Shumica e mbetjeve – 60% – vinin nga familjet. Rreth 28% vinin nga shërbimi ushqimor, ose restorantet, me rreth 12% nga shitësit me pakicë.

Raporti vjen në një kohë kur 783 milionë njerëz në mbarë botën përballen me urinë kronike dhe shumë vende përballen me kriza të thelluara ushqimore.

Lufta Izrael-Hamas dhe dhuna në Haiti e kanë përkeqësuar krizën, ndërsa ekspertët thonë se kriza e urisë është e pashmangshme në Gazën veriore dhe është duke u afruar edhe në Haiti.

Mbetjet e ushqimit janë gjithashtu një shqetësim global për shkak të kostos mjedisore të prodhimit, duke përfshirë tokën dhe ujin e nevojshëm për të rritur të korrat dhe kafshët dhe emetimet e gazit serrë që prodhon, duke përfshirë metanin, një gaz i fuqishëm që ka shkaktuar rreth 30 për qind të ngrohjes globale që nga koha para-industriale.

Raporti tregoi rritje të dukshme në mbulimin e mbetjeve ushqimore në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, thanë autorët.

Por mund t’ju takojë vendeve më të pasura që të udhëheqin në bashkëpunimin ndërkombëtar dhe zhvillimin e politikave për të reduktuar mbetjet ushqimore, thanë ata.

Raporti tha se shumë qeveri, grupe rajonale dhe të industrisë po përdorin partneritete publike-private për të reduktuar mbetjet ushqimore dhe kontributin e tyre në stresin klimatik dhe të ujit.

Qeveritë dhe bashkitë bashkëpunojnë me bizneset në zinxhirin e furnizimit ushqimor, ku bizneset angazhohen për të matur mbetjet ushqimore.

EMISIONET